fredag 27 december 2013

Surdegsgrund experiment nr 1

Nu när vi har ätit julmat i tre dagar i rad, har jag lust att pröva på någonting helt annat. Jag har redan en längre tid drömt om att då jag har tid ska jag pröva själv på att baka bröd med surdegsgrund. Förra året köpte jag åt min morfar Martin Johanssons (Pain de Martin) bok "Bröd och Pizza", som har massor med bra recept på olika slags bröd. Nu ska jag testa på surdegsgrunden enligt bokens recept.

Det tar mellan fyra till sex dagar för grunden att bli färdig före själva brödbakandet kan börja. Idag är då dag ett, och jag ska uppdatera varje dag hur surdegsgrunden utvecklas och till sist pröva på att baka brödet. Det finns ingen garanti på att jag lyckas med det här, men ett roligt försök är det i alla fall.

Surdegsgrunden dag 1

Enligt receptet ska man blanda rågmjöl med ljummet vatten i en liten burk. Därefter ska burken stå i 24 timmar på ett lämpligt ställe med en temperatur mellan 22 och 25 grader. Så här ser det ut för min surdegsgrund dag ett:


söndag 22 december 2013

Julgodis


Julgodis, i år för min del bestod det av hemlagad svartvinbärsmarmelad, mandlar
i choklad och pepparkakor. Jag har aldrig förr prövat själv på marmelad, men den
lyckades bra och smakar mycket bättre än de köpta.

Svartvinbärsmarmelad

3 dl vatten
2 dl svartvinbärskoncentrat
5 dl socker
15 g agar pulver

1. Koka agar pulvret, vattnet och svartvinbärskoncentratet på låg värme i ca 40 minuter. Koka inte på för hög värme, för då avdunstart onödigt mycket av saften.
2. Tillsätt sockret och rör om tills sockret har smultit.
3. Lägg färskfolie in en form och häll marmeladen i formen.
4. Låt marmeladen stå till nästa dag.
5. Skär marmeladen i passligt stora bitar och låt dem stå ännu och torka till nästa dag.
6. Rulla marmeladen i socker.

Lätta julmandlar

200 g mandlar med skal på
200 g mörk choklad

Till dekoration

Florsocker
Små godisar eller bärpulver

1. Stek mandlarna snabbt i en stekpanna, var försiktig så att du inte bränner dem.
2. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Rör om men jämna mellanrum så att chokladen inte bränns.
3. Rulla mandlarna i chokladen. Lägg därefter dem på bakplåtspapper.
4. Dekorera med t.ex. bärpulver eller små godisar. Låt därefter mandlarna torka till nästa dag.
5. Strö över florsocker och godisarna är klara!













































På bilden nedan är svartvinbärsmarmeladen (bilden är lite dålig för att se tydligt marmeladen),
de doftar så gott, och smaken är också jätte god.



lördag 21 december 2013

Pargas pepparkakor

Idag har vi haft fart på här hemma. Vi har bakat pargas pepparkakor, julbröd, julgodis och igår kväll prövade jag på hemlagad senap.

Pargas pepparkakor får extra god smak av extra mycket kryddor och lite rågmjöl. Rågmjölet ger lite extra åt degen.




















Recept för ca 50 pepparkakor

2 dl mörk sirap
500 g smör
12 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
4 dl socker
1 tsk malen kardemumma
1,5 msk kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen nejlika
2 tsk pomeransskal (malen)
3 st ägg
1 msk soda

1. Smält smöret i en stor kastrull.
2. Tillsätt socker, sirap och alla kryddor förutom soda.
3. Blanda mjölen och sodan.
4. Låt smeten svalna medan du då och då rör om.
5. Rör i äggen, som du först har vispat lätt i en skål.
6. Tillsätt mjölen och blanda om.
7. Låt degen stå minst ett dygn i kylskåpet (smaken blir bättre ju längre du låter degen stå)
8. Baka ut pepparkakor och grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter (värm ugnen till 210 grader)









söndag 15 december 2013

Lingonlimpa till julbordet


En väldigt god och enkel limpa till julbordet. Passar otroligt bra med gravad lax och rom.
Receptet är ursprungligen från Hufvudstadsbladet för några år sedan, men jag har gjort lite modifieringar i ingredienserna.














Jullimpa med lingon

200 g frysta lingon
1,5 dl mörk sirap
4,5 dl grovt rågmjöl
4,5 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1 tsk salt
2 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat

Gör så här:

1. Blanda först de torra ingredienser tillsammans.
2. Häll i mjölblandningen först filmjölken, sirapen och till slut de frysta lingonen. Rör om försiktigt.
3. Häll degen i en 1,5 liters smord brödform.
4. Värm ugnen till 185 grader.
5. Grädda i mitten av ugnen i 1,5 timme. Täck efter en timme brödet med folie, så att ytan inte bränns.
























fredag 6 december 2013

Tranbär- & kinuskipavlova

En skön dag idag, Finlands självständighetsdag och snart ska vi till mina föräldrar och bada bastu och njuta av en god middag med hela familjen. Nedan kommer recept på en efterrätt som passar bra till den här årstiden. Pavlova med tranbär, kinuskisås med kardemumma och frukter.

Julig pavlova
















Jag ville laga en efterrätt som är fräsch, festlig och lämplig vid juletider.
Kardemumma och kanel i marängsmeten ger marängen en härlig och julig smak.
Tranbär och kinuskisås är också en ganska bra kombination, så varför inte kombinera
alla ihop till en julig pavlova.

1. Laga marängen enligt mitt tidigare inlägg Marängrecept.
Tillsätt i marängsmeten 1 tsk malen kanel och 1 tsk kardemumma.

Fyllning

3,5 dl grädde
200 g tranbär
3 stora matskedar ekologisk turkisk yoghurt
1,5 tsk vaniljsocker
3 msk socker

Vispa grädden och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg fyllningen på marängen.

Kinuskisås smaksatt med kardemumma

4 dl grädde
2 dl farinsocker
1 matsked kardemumma

1. Koka på låg värme i ca 10 minuter grädden och farinsockret, rör om
med jämna mellanrum. Tillsätt kardemumman. Låt kinuskisåsen
svalna och häll sedan på pavlovan.

Dekoration

1 apelsin
2 mjuka kiwin
en halv granatäppel
1 passionsfrukt

1. Skär apelsinen och kiwin i små bitar. Lägg på pavlovan.
2. Ta ut fröna från granatäpplet, kolla tips om hur man lättast får fröna ut
3. Dekorera till sist med granatäppel frön och passionsfrukt.




måndag 2 december 2013

Granatäppelsallad

Igår kväll blev det middag hemma hos mina föräldrar, och jag ville laga en extra god sallad vid sidan av huvudrätten. Det blev förstås med säsongens bästa ingrediens, granatäppel.



















Julig granatäppelsallad (för 4-6 personer)

Frön från ett granatäppel
2 mjuka avokadon
150 g inhemska körsbärstomater
en halv gurka
en stor mozzarella "di buffala"
2 persimoner
Salladsblad (t.ex. Romano eller av den krispiga sorten)
ca 10 st valnötter


















Salladsdressing:

0,75 dl kallpressad olivolja
3 msk vittvinsvinäger
färskmalen svartpeppar

1. Skölj noga salladsbladen, tomaten och gurkan. 
2. Skär körsbärstomaterna i klyftor.
3. Skär gurkan, persimonen och mozzarellan i lämpliga bitar.
4. Skrapa ut fröna från granatäpplet enligt instruktionerna i i det här inlägget
5. Gör salladsdressingen och häll på salladen, rör försiktigt om.
6. Skär valnötterna till lite mindre bitar och häll på salladen.







söndag 1 december 2013

Morfars dadelkaka

Glad första advent och lilla jul åt alla! Första advent till ära blev det dadelkaka
idag hos min mormor och morfar. Min morfar lagar varje jul dadelkaka, det är
en av hans bravurer.

Morfars dadelkaka

250 g färska dadlar
3,5 dl grovt vetemjöl
1 tsk soda
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
3 dl vatten
200 g smör
1 ägg

1. Koka dadlarna tillsammans med sockret i 3 dl vatten tills dadlarna blir mjuka.
Mosa dem med en stavmixer till en jämn blandning.
2. Tillsätt smöret och låt den smälta i dadelmassan. Rör om.
3. Tillsätt ägget och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser tillsammans och rör i dadelmassan.
5. Smörj en hög kakform och häll dadelsmeten i formen.
6. Värm ugnen till 175 grader.
7. Grädda i mitten av ugnen dadelkakan i ca 45-50 minuter.
8. Låt kakan stå i minst ett dygn före servering så får den en extra god smak.
9. Kakan blir bättre med tiden, och hålls bra i ca två veckor.