fredag 6 december 2013

Tranbär- & kinuskipavlova

En skön dag idag, Finlands självständighetsdag och snart ska vi till mina föräldrar och bada bastu och njuta av en god middag med hela familjen. Nedan kommer recept på en efterrätt som passar bra till den här årstiden. Pavlova med tranbär, kinuskisås med kardemumma och frukter.

Julig pavlova
















Jag ville laga en efterrätt som är fräsch, festlig och lämplig vid juletider.
Kardemumma och kanel i marängsmeten ger marängen en härlig och julig smak.
Tranbär och kinuskisås är också en ganska bra kombination, så varför inte kombinera
alla ihop till en julig pavlova.

1. Laga marängen enligt mitt tidigare inlägg Marängrecept.
Tillsätt i marängsmeten 1 tsk malen kanel och 1 tsk kardemumma.

Fyllning

3,5 dl grädde
200 g tranbär
3 stora matskedar ekologisk turkisk yoghurt
1,5 tsk vaniljsocker
3 msk socker

Vispa grädden och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg fyllningen på marängen.

Kinuskisås smaksatt med kardemumma

4 dl grädde
2 dl farinsocker
1 matsked kardemumma

1. Koka på låg värme i ca 10 minuter grädden och farinsockret, rör om
med jämna mellanrum. Tillsätt kardemumman. Låt kinuskisåsen
svalna och häll sedan på pavlovan.

Dekoration

1 apelsin
2 mjuka kiwin
en halv granatäppel
1 passionsfrukt

1. Skär apelsinen och kiwin i små bitar. Lägg på pavlovan.
2. Ta ut fröna från granatäpplet, kolla tips om hur man lättast får fröna ut
3. Dekorera till sist med granatäppel frön och passionsfrukt.




1 kommentar: