söndag 22 december 2013

Julgodis


Julgodis, i år för min del bestod det av hemlagad svartvinbärsmarmelad, mandlar
i choklad och pepparkakor. Jag har aldrig förr prövat själv på marmelad, men den
lyckades bra och smakar mycket bättre än de köpta.

Svartvinbärsmarmelad

3 dl vatten
2 dl svartvinbärskoncentrat
5 dl socker
15 g agar pulver

1. Koka agar pulvret, vattnet och svartvinbärskoncentratet på låg värme i ca 40 minuter. Koka inte på för hög värme, för då avdunstart onödigt mycket av saften.
2. Tillsätt sockret och rör om tills sockret har smultit.
3. Lägg färskfolie in en form och häll marmeladen i formen.
4. Låt marmeladen stå till nästa dag.
5. Skär marmeladen i passligt stora bitar och låt dem stå ännu och torka till nästa dag.
6. Rulla marmeladen i socker.

Lätta julmandlar

200 g mandlar med skal på
200 g mörk choklad

Till dekoration

Florsocker
Små godisar eller bärpulver

1. Stek mandlarna snabbt i en stekpanna, var försiktig så att du inte bränner dem.
2. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Rör om men jämna mellanrum så att chokladen inte bränns.
3. Rulla mandlarna i chokladen. Lägg därefter dem på bakplåtspapper.
4. Dekorera med t.ex. bärpulver eller små godisar. Låt därefter mandlarna torka till nästa dag.
5. Strö över florsocker och godisarna är klara!













































På bilden nedan är svartvinbärsmarmeladen (bilden är lite dålig för att se tydligt marmeladen),
de doftar så gott, och smaken är också jätte god.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar