Tomat - & örtsallad
Den här salladen passar utmärkt som sidorätt med kötträtter. Varning, passar inte för personer som inte gillar vitlök =)
250 gram inhemska körsbärstomater
3 kvistar färsk basilika
1 knippe färsk ängssyra
2 stora vitlöksklyftor
Salt & peppar
1 msk olivolja
1. Skär körsbärstomaterna i små klyftor.
2. Skär vitlöken i små bitar och blanda i tomaterna.
3. Krydda med salt och peppar.
4. Tillsätt olivoljan.
5. Riv basilikan och ängssyran i mindre bitar. Rör ner i tomatsalladen.
6. Låt stå i rumstemperatur i minst 15 minuter före servering, då kommer smakerna bättre fram.
Klyftpotatisar (recept för två personer)
Ca 4-5 medelstora potatisar
torkade örter (basilika, oregano och timjam)
paprika pulver
lite olivolja
salt & peppar
1. Tvätta potatisarna och skär dem i klyftor
2. Lägg klyftorna på en ugnsplåt, som du har täckt med bakplåtspapper
3. Häll över klyftorna lite olivolja, krydda därefter med valfria torkade örter. Jag använde en örtmix som innehöll torkad basilika, oregano, timjam och rosmarin.
4. Krydda till slut ännu med peppar och salt.
5. Värm ugnen till 220 grader, och grädda potatisarna i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, eller tills potatisklyftorna får en fin färg.
Rödvinssås
4 dl rödvin
3 msk smör
2 msk rörsocker
1,5 msk honung
2 msk oxfond
färsk timjam
1 vitlöksklyfta
Svartpeppar
1. Skär vitlöken i små bitar.
2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med vitlöken.
3. Tillsätt vinet, och låt koka en stund.
4. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka på låg värme i ca fem minuter.
5. Sätt maizena i ett glas och tillsätt ca 0,5 dl vatten. Rör om.
6. Häll maizenan långsamt i såsen medan du hela tiden rör om.
7. Låt såsen puttra ännu på låg värme i ca fem minuter.
Vår middag igår bestod av black angus yttrefilé biffar tillsammans med klyftpotatisar, tomatsallad och rödvinssås. Vi stekte biffarna på en het stekpanna 3x30 sekunder per sida. Under stekningen kryddades biffarna lätt med salt och peppar.