söndag 13 oktober 2013

Lördagsbiff med klyftpotatis och tomat- & örtsallad

Gårkvällens middag blev ordentligt vitlöksbetonad. Men som tur är ju vitlök hälsosamt nu när flunsaperioden är på full gång.

Tomat - & örtsallad

Den här salladen passar utmärkt som sidorätt med kötträtter. Varning, passar inte för personer som inte gillar vitlök =)
















250 gram inhemska körsbärstomater
3 kvistar färsk basilika
1 knippe färsk ängssyra
2 stora vitlöksklyftor
Salt & peppar
1 msk olivolja

1. Skär körsbärstomaterna i små klyftor.
2. Skär vitlöken i små bitar och blanda i tomaterna.
3. Krydda med salt och peppar.
4. Tillsätt olivoljan.
5. Riv basilikan och ängssyran i mindre bitar. Rör ner i tomatsalladen.
6. Låt stå i rumstemperatur i minst 15 minuter före servering, då kommer smakerna bättre fram.



Klyftpotatisar (recept för två personer)
















Ca 4-5 medelstora potatisar
torkade örter (basilika, oregano och timjam)
paprika pulver
lite olivolja
salt & peppar

1. Tvätta potatisarna och skär dem i klyftor
2. Lägg klyftorna på en ugnsplåt, som du har täckt med bakplåtspapper
3. Häll över klyftorna lite olivolja, krydda därefter med valfria torkade örter. Jag använde en örtmix som innehöll torkad basilika, oregano, timjam och rosmarin.
4. Krydda till slut ännu med peppar och salt.
5. Värm ugnen till 220 grader, och grädda potatisarna i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, eller tills potatisklyftorna får en fin färg.















Rödvinssås

4 dl rödvin
3 msk smör
2 msk rörsocker
1,5 msk honung
2 msk oxfond
färsk timjam
1 vitlöksklyfta
Svartpeppar



















1. Skär vitlöken i små bitar.
2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med vitlöken.
3. Tillsätt vinet, och låt koka en stund.
4. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka på låg värme i ca fem minuter.
5. Sätt maizena i ett glas och tillsätt ca 0,5 dl vatten. Rör om.
6. Häll maizenan långsamt i såsen medan du hela tiden rör om.
7. Låt såsen puttra ännu på låg värme i ca fem minuter.

Vår middag igår bestod av black angus yttrefilé biffar tillsammans med klyftpotatisar, tomatsallad och rödvinssås. Vi stekte biffarna på en het stekpanna 3x30 sekunder per sida. Under stekningen kryddades biffarna lätt med salt och peppar.








söndag 29 september 2013

Pulled pork hamburgare

Förra lördagen hade vi en härlig tjejmiddag hemma hos oss. Bra sällskap, god mat och vin. Snackar alltså om en perfekt lördag kväll :)

Vi hade med tjejerna talat redan länge om att vi sku vilja pröva på pulled pork, vars recept har under förra sommaren funnits i diverse mattidningar och matbloggar.

Pulled pork tillsammans med hemlagade hamburgar bröd, coleslaw och barbeque sås var ett ganska stort projekt, med absolut värt det! Servera köttet tillsammans med coleslaw, cheddar ost och tomatskivor. Rekommenderar varmt.



Pulled pork:

1,5 kg bit av kassler (räcker med 1 kg för 4 personer, 1,5 kg var helt för mycket för oss fyra)
Vatten ca 3-4 dl
0,75 dl farinsocker
2 msk cayenne peppar
2 msk svartpeppar
2 msk malen spiskummin
2 msk chili flakes
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt

1. Marinera köttet helst redan kvällen innan. Blanda alla ingredienserna till kryddmixet och bred det ut på köttet. Lägg köttet med marinaden i t.ex. fryspåse och låt stå i kylen i minst 10 timmar.




2. Ta ut köttet ca 45 minuter före du lägger den i ugnen. Värm ugnen till 110 grader.



3. Lägg köttet i en gryta med lock. Täck köttet till ca hälften med vatten. Lägg i ugnen.
4. Grädda köttet i ugnen i tre timmar i 110 grader. Sänk därefter värmen till 90 grader och grädda köttet ännu i tre timmar till.
5. Efter sex timmar stäng av värmen, men låt grytan stå ännu ca två timmar i ugnen, så att köttet får dra sig.
6. Riv köttet till små bitar t.ex. m.h.a två gafflar.



Under tiden köttet är i ugnen kan du baka hamburgarbröden och laga barbeque såsen.

Hamburgarbröd (ca 8 st):

75 g jäst
0,5 dl vetemjöl
7,5 dl mer grovt mjöl, t.ex. semlemjöl
1 ägg
2,5 dl ljummet vatten
0,5 dl varm mjöl
2 msk socker
sesamfrön
1 tsk salt
2 msk smör

1. Värm mjölken och vattnet så att det blir s.k. hand varmt.
2. Blanda i jästen, saltet och sockret. Låt stå en stund
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Blanda i smöret i mjölen (smöret ska vara rumstempererat).
5. Rör i jästblandningen och ägget.
6. Knåda i ca 5 minuter. Låt degen därefter jäsa i minst två timmar.
7. Då degen har jäst bred ut den på t.ex. ett bord med mjöl. Gör jämna ca 8 st bollar, och rulla för hand till jämnstora semlor.
8. Bred semlorna ut på en plåt som har bakplåtspapper. Låt semlorna jäsa ännu i minst 45 minuter.
9. Söndra ett ägg och pensla semlorna med ägget. Lägg på ännu sesamfrön.
10. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills semlorna får bra färg (ugnen ska vara på ca 200 grader).

Barbeque sås:

400 g tomatkross
2 msk soija
3 vitlöksklyftor
1 lök
2 msk olivolja
3 msk mörk sirap
0,75 dl farinsocker
1 hel chili fint hackad
2,5 msk rödvins vinäger
2 st lime

1. Skär löken och vitlöken och fräs dem lätt i en kastrull tillsammans med olivolja.
2. Tillsätt alla andra ingredienser och rör om.
3. Låt koka på lågt värme i ca 1,5 timme.
4. Då köttet är färdigt riven, häll i barbeque såsen och rör om.

Coleslaw:

1/4 bit kål
1 morot
2 msk dijon senap
150 g créme fraîche
 70 g  gräddfil
Salt & peppar

1. Skär kålen i små bitar och häll i en skål.
2. Skala moroten och riv med en rivjärn till tunna bitar. Blanda tillsammans med kålen.
3. Rör i créme fraîchen och gräddfilen. Tillsätt även senapen.
4. Krydda till sist enligt eget smak och tycke med salt och peppar.




måndag 23 september 2013

Äppelsylt med kardemumma
















Ännu hinner man njuta av inhemska äpplen! Jag fick en låda med äppel av min pappa, och visste int vad jag sku göra med så mycket äppel, förrän de sku bli dåliga. Så jag gjorde hemlagad äppelsylt. Som en liten extra krydda smaksatt jag sylten med kardemumma. Sylten passar bra med t.ex. mysli och naturell yoghurt, plättar eller vofflor.


















Hemlagad äppelsylt med kardemumma:

1,5 kg inhemska äppel
600-700 gram syltsocker
8 gram kardemumma (ett långt rör som säljs i butikerna)

Gör så här:

1. Skär äpplen i små bitar. Om skalet är tjockt kan du först skala äpplena. De äpplen som vi hade fått, hade så tunt skal, så jag lät bli att skala.
2. Lägg äppelklyftorna i en kastrull och tillsätt ca 2 dl vatten.
3. Koka upp äpplena på lågt värme i ca 5 minuter, eller tills äpplena blir till lite mos.
4. Mosa äpplena med en stavmixer. Äppelmosen behöver inte bli helt jämn och slät.
5. Ta kastrullen bort från spisen, och börja sakta röra ner syltsockret, samtidigt som du rör om äpplena.
6. Häll i kardemumman och rör om.
7. Lägg kastrullen tillbaka på spisen och koka sakta på lågt värme i ca 10-15 minuter. Ta bort med jämna mellanrum av skummet som bildas på ytan.
8. Samtidigt som du gör sylten kan du desinficera syltburkarna och locken. Tvätta burkarna och locken som hör till. Lägg syltburkarna i en kall ugn, och sätt värmen på 100 grader. Håll burkarna ca 30-40 minuter i ugnen. Håll alla plastdelar till burkarna i kokande vatten i ca 5 minuter.
9. Då syltburkarna är desinficerade och sylten är klar, kan du lägga sylten i burkarna.
10. Då sylten har svalnat lägg syltburkarna i kylen/källaren eller annat svalt ställe.


söndag 22 september 2013

Mango smoothie

Mango smoothie med vanilj. Låter kanske som en konstig kombination, men smaken är perfekt :) 

Det du behöver för 4 personer:

2 mjuka mangon
3-4 dl turkisk yoghurt 
0,75 dl apelsinsaft
1 tsk vaniljsocker
Vaniljfrön ur en hel vaniljstång

1. Skala mangon och häll fruktbitarna i en skål. Blanda i yoghurten, vaniljfröna och vaniljsockret. Häll i apelsinsaften.
2. Rör om med en stavmixer tills allt har blandats till en jämn massa.

Njut av en vitaminrik söndags efterrätt :)


onsdag 18 september 2013

Äppel i ugn med havretäcke



Nu är den bästa tiden att njuta av inhemska äpplen! Så ät av dem allt vad du orkar :) man kan laga så mycket gott av äpplen, bl.a.  ugsnäppel, äppelsylt, äppelpaj, som tillägg i salta rätter etc.. Förra veckan gjorde jag en äppel grej med receptet här nedan :)



Äppel med havretäcke ( för 4 pers):

6-7 inhemska äpplen
2 dl havregryn
1,5 dl havrekli
1 tsk vaniljsocker
50 g smält smör

Till servering: vaniljsås

1. Skär äpplen i klyftor, lägg dem sedan i en smord ugnsform.
2. Smält smöret.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i de smälta smöret, rör om.
4. Häll havreblandningen på äppel klyftorna.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter (ugnen ska vara på ca 180 grader).
6. Låt svalna en stund och servera sedan tillsammans med vaniljsås





lördag 7 september 2013

Hemlagad mysli

Det var för några veckor sedan en artikel i Helsingin Sanomat om hur lite butikens myslin innehåller av t.ex nötter, jämfört med vad det står på paketet. Jag fick genast lust att pröva laga egen mysli, där man vet exakt vad den innehåller.
Det här receptet passar jätte bra tillsammans med naturell yoghurt/turkisk eller bulgarisk yoghurt och honung.



Hemlagad mysli:

6 dl havreflingor
2 dl vetekli
1,5 dl linfrökross
0,5 dl solrosfrön
2 dl valnötter och mandlar
0,5 dl farinsocker blandat med 1 tsk honung
2 dl torkade aprikoser

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Rör i honungen i farinsockret.
3. Bred myslin på en plåt som du först har täckt med bakplåtspapper. Häll på farinsockret jämnt över myslin.
4. Värm ugnen till 200 grader. Grädda myslin först 5 min på 200 grader, och sänk därefter värmen till 180 grader.
5. Rör om med jämna mellanrum. Grädda totalt ca 20 minuter.
6. Låt myslin svalna. Rör i ännu torkade aprikosen som du har skurit i små bitar.






fredag 30 augusti 2013

Pasta bolognese



En av mina favoriträtter är absolut pasta bolognese. Nu när sommaren börjar närma sitt slut, och man mest ha lagat grillmat så smakar pastarätter underbart! Receptet går snabbt att laga tex efter jobbet på kvällen, men får bättre och djupare smak om du låter såsen puttra på lågt värme i ca en timme.

Pasta bolognese (recept för ca fyra personer):
400 g malet kött
1 msk olivolja
800 g tomatkross
3 stora vitlöksklyftor 
En knippe färsk basilika
2 lökar
1 grön paprika
1 tsk paprika pulver
1,5 tsk torkade örter ( tex basilika, oregano och rosmarin)
Salt & peppar

Till servering: 
Pasta & färskriven parmesanost

1. Skär löken och fräs den lätt i en stekpanna med olivoljan. 
2. Tillsätt malna köttet och höj på värmen. Bryn lätt malna köttet och tillsätt därefter tomatkrossen.
3. Pressa i vitlöksklyftorna och rör om.
4. Skär paprikan i små bitar och tillsätt i såsen.
5. Tillsätt alla kryddor, lägg mer enligt eget smak och tycke.
6. Låt puttra på låg värme med locket på, minst 15 minuter, men smaken blir bättre om du låter puttra i en timme.
7. Tillsätt just före serveringen färska basilikan (som du kan riva för hand i mindre bitar eller skära med kniv). Det räcker om du delar basilikabladen i tu, ifall du river dem i för små bitar förstörs dess konsistens.
8. Servera tillsammans med kokt pasta och färskriven parmesanost.