söndag 29 september 2013

Pulled pork hamburgare

Förra lördagen hade vi en härlig tjejmiddag hemma hos oss. Bra sällskap, god mat och vin. Snackar alltså om en perfekt lördag kväll :)

Vi hade med tjejerna talat redan länge om att vi sku vilja pröva på pulled pork, vars recept har under förra sommaren funnits i diverse mattidningar och matbloggar.

Pulled pork tillsammans med hemlagade hamburgar bröd, coleslaw och barbeque sås var ett ganska stort projekt, med absolut värt det! Servera köttet tillsammans med coleslaw, cheddar ost och tomatskivor. Rekommenderar varmt.



Pulled pork:

1,5 kg bit av kassler (räcker med 1 kg för 4 personer, 1,5 kg var helt för mycket för oss fyra)
Vatten ca 3-4 dl
0,75 dl farinsocker
2 msk cayenne peppar
2 msk svartpeppar
2 msk malen spiskummin
2 msk chili flakes
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt

1. Marinera köttet helst redan kvällen innan. Blanda alla ingredienserna till kryddmixet och bred det ut på köttet. Lägg köttet med marinaden i t.ex. fryspåse och låt stå i kylen i minst 10 timmar.




2. Ta ut köttet ca 45 minuter före du lägger den i ugnen. Värm ugnen till 110 grader.



3. Lägg köttet i en gryta med lock. Täck köttet till ca hälften med vatten. Lägg i ugnen.
4. Grädda köttet i ugnen i tre timmar i 110 grader. Sänk därefter värmen till 90 grader och grädda köttet ännu i tre timmar till.
5. Efter sex timmar stäng av värmen, men låt grytan stå ännu ca två timmar i ugnen, så att köttet får dra sig.
6. Riv köttet till små bitar t.ex. m.h.a två gafflar.



Under tiden köttet är i ugnen kan du baka hamburgarbröden och laga barbeque såsen.

Hamburgarbröd (ca 8 st):

75 g jäst
0,5 dl vetemjöl
7,5 dl mer grovt mjöl, t.ex. semlemjöl
1 ägg
2,5 dl ljummet vatten
0,5 dl varm mjöl
2 msk socker
sesamfrön
1 tsk salt
2 msk smör

1. Värm mjölken och vattnet så att det blir s.k. hand varmt.
2. Blanda i jästen, saltet och sockret. Låt stå en stund
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Blanda i smöret i mjölen (smöret ska vara rumstempererat).
5. Rör i jästblandningen och ägget.
6. Knåda i ca 5 minuter. Låt degen därefter jäsa i minst två timmar.
7. Då degen har jäst bred ut den på t.ex. ett bord med mjöl. Gör jämna ca 8 st bollar, och rulla för hand till jämnstora semlor.
8. Bred semlorna ut på en plåt som har bakplåtspapper. Låt semlorna jäsa ännu i minst 45 minuter.
9. Söndra ett ägg och pensla semlorna med ägget. Lägg på ännu sesamfrön.
10. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills semlorna får bra färg (ugnen ska vara på ca 200 grader).

Barbeque sås:

400 g tomatkross
2 msk soija
3 vitlöksklyftor
1 lök
2 msk olivolja
3 msk mörk sirap
0,75 dl farinsocker
1 hel chili fint hackad
2,5 msk rödvins vinäger
2 st lime

1. Skär löken och vitlöken och fräs dem lätt i en kastrull tillsammans med olivolja.
2. Tillsätt alla andra ingredienser och rör om.
3. Låt koka på lågt värme i ca 1,5 timme.
4. Då köttet är färdigt riven, häll i barbeque såsen och rör om.

Coleslaw:

1/4 bit kål
1 morot
2 msk dijon senap
150 g créme fraîche
 70 g  gräddfil
Salt & peppar

1. Skär kålen i små bitar och häll i en skål.
2. Skala moroten och riv med en rivjärn till tunna bitar. Blanda tillsammans med kålen.
3. Rör i créme fraîchen och gräddfilen. Tillsätt även senapen.
4. Krydda till sist enligt eget smak och tycke med salt och peppar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar