Ingredienser för tre limpor:
1 l surmjölk (helst hushållssurmjölk, eller annan med högre fetthalt)
50 g jäst
3 dl sirap
3 dl ölmalt
3 dl havregryn
3 dl rågmjöl
1 msk salt
10 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
0,5 dl sirap
Värm surmjölken i en kastrull på låg värme, tills den blir fingervarm. Smula i jästen och rör om ordentligt tills jästen har smultit. Blanda ner resten av ingredienserna (förutom vattnet och 1/2 dl sirap). Smörj tre brödformar med smör. Lägg degen i formarna och låt degen jäsa i 90 minuter under en kökshandduk.
Värm ugnen till 175 grader och grädda limporna i mitten av ugnen i två timmar. Efter ca 90 minuter pensla limporna med sirapsvatten (1,5 dl vatten + 0,5 dl sirap). Låt limporna vara ännu 30 minuter kvar i ugnen efter att du har penslat över dem med sirapsvattnet.
Skärgårdslimpan är som bäst efter en natt i kylskåpet. Det lönar sig även att spara limpan i kylen, så får den djupare smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar