söndag 7 juli 2013

Skärgårdslimpa

Under sommarlovet brukar jag ofta baka skärgårdslimpa. Det hör helt enkelt till sommar, och limpan passar utmärkt med nästan vad som helst, speciellt med olika fiskrätter. 




Ingredienser för tre limpor:

1 l surmjölk (helst hushållssurmjölk, eller annan med högre fetthalt)
50 g jäst
3 dl sirap
3 dl ölmalt
3 dl havregryn
3 dl rågmjöl
1 msk salt
10 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
0,5 dl sirap

Värm surmjölken i en kastrull på låg värme, tills den blir fingervarm. Smula i jästen och rör om ordentligt tills jästen har smultit. Blanda ner resten av ingredienserna (förutom vattnet och 1/2 dl sirap). Smörj tre brödformar med smör. Lägg degen i formarna och låt degen jäsa i 90 minuter under en kökshandduk. 
Värm ugnen till 175 grader och grädda limporna i mitten av ugnen i två timmar. Efter ca 90 minuter pensla limporna med sirapsvatten (1,5 dl vatten + 0,5 dl sirap). Låt limporna vara ännu 30 minuter kvar i ugnen efter att du har penslat över dem med sirapsvattnet. 

Skärgårdslimpan är som bäst efter en natt i kylskåpet. Det lönar sig även att spara limpan i kylen, så får den djupare smak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar