Marängen:
3 äggvitor (äggen ska helst vara rumsvarma så blir marängen bäst)
1,5 dl socker
1 msk citronsaft
Jag pröva nu att laga marängen på ett lite annorlunda sätt än förr, och det blev faktiskt jätte bra. Istället för att vispa i äggvitorna all socker, så vispade jag först äggvitorna till skum, därefter hällde jag långsamt i 0,7 dl socker. Därefter ska det vispas tills äggvitorna bildar en hårdare skum/massa. Häll samtidigt i citronsaften. Därefter blanda i resten av sockret.
Sätt ugnen på 110 grader. Bilda jämnstora små bakelser av marängen. Grädda dem i 55-65 minuter, tills de har fått lite färg. Marängen blir enligt mig passligt färdiga då de har fått lite färg, och bottnen är hård om man slår till lätt med fingrarna.
Övrigt som du behöver:
Färska bär (vi hade röda vinbär från landet plus jordgubbar)
Grädde
Vaniljglass
Egen chokladsås
Chokladsås:
1 dl socker
1 dl vatten
4 msk kakaopulver
Blanda ner alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och rör om tills såsen tjocknar. Det lönar sig att laga såsen en stund före man ska äta efterrätten, så att den hinner svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar