Min pappa brukar varje sommar laga paella på landet. Hela släkten vet om hans paella, och den tar alltid slut. Det här receptet har min pappa utvecklat under flera års tid, och utvecklandet började då jag var liten och vi brukade resa på vintrarna till Guardamar i Spanien. Trots att ingredienserna nästan alltid är de samma, så blir varje paella unik och smakar alltid lite annorlunda, men alltid så gott.
Att laga paellan är ett långt projekt, så det lönar sig att samla ihop ett gäng och laga den tillsammans :)
Recept för ca 6-8 personer (beror lite på hur mycket alla äter.. :) )
1. 2 hela vitlökar
2. 2 knippen lök
3. 1 kg finska tomater
4. 3 stora paprikor (gula, röda och gröna)
5. 7 dl ris
6. 3 dl färska ärter
7. 500 g chorizo korv
8. 1,5 kg hönsfiléer (naturell)
9. en halv mugg torkade örter (timjam, rosmarin, oregano, mejram, paprikapulver, en nypa havssalt), eller andra örter enligt egen smak och tycke
10. 2-3dl vittvin
11. 5 g saffran utspätt i en dl vittvin
12. ca 1kg färska/djupfrysta skaldjur (bl.a. räkor, musslor)
13. färska örter till dekoration
Så här gör du paellan:
1. Skär alla grönsaker och chorizon i små bitar.
2. Koka 7 dl ris med rikligt med vatten och lägg i två st hönsbuljonger
3. Lös upp saffranet i 1 dl vittvin
4. Olja paellapannan "gjutjärnsstekhäll"
5. Värm upp pannan och lägg i alla grönsaker (inkl. lök och vitlök). Fräs grönsakerna lätt i ca 5 minuter på mild värme.
6. Häll färdigt kokta riset (inkl. ca 2 dl av kokvattnet), chorizon och halva kryddmixet i pannan. Rör om.
7. Det är viktigt att paellan inte blir torr. Därför ska du tillägga i små omgångar av hönsbuljongsvattnet, som du har kokat riset med, vin och vätska från skaldjuren. Låt vätskan långsamt dra sig i paellan.
8. Lägg i de färdigt stekta hönsfiléerna. Lägg i vätskan som du spätt med safran. Låt paellan dra in av kryddorna och de övriga ingredienserna på låg värme.
9. Då paellan börjar dofta gott, dekorera med skaldjur, färska ärter och färska örter. Låt dra in ännu en stund, men akta att skaldjuren inte blir sega.
10. Stäng gasen. Täck över paellan med folie, låt dra in ca 10 minuter. Servera vin åt hungriga gäster, som inte mer orkar vänta på att få smaka på paellan.. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar