måndag 8 juli 2013

Smultron & blåbärspaj

Oftast brukar jag laga bärpaj med smuldeg. Men nu ville jag pröva med bulldeg som botten. Idag på eftermiddagen gick vi med min kille och Nala ut i Ekenäs skogar för att se om det redan finns blåbär. Det fanns lite, men vi hittade inte tillräckligt till en paj, så vi fick plocka lite smultron på holmen.



Ingredienser:
20 g jäst
1,5 dl fingervarm mjölk
4-5 dl mjöl
2 tsk kardemumma
0,5 dl socker
1/2 tsk salt
0,5 dl smält smör

Fyllning:
3-4 dl färska bär
0,5 dl socker
2 msk potatismjöl
1 ägg



Blanda jästen i fingervarm mjölk. Blanda i resten av ingredienserna. Blanda mjölet i sist, genom att hälla i långsamt mjöl samtidigt som du blandar om degen med en träslev. Lägg degen i en smord pajform. Låt degen jäsa i ca 20 minuter på ett varmt ställe. 
Blanda sockret och potatismjölet med bären. Häll bären på pajbottnen. Värm ugnen till 225 grader. Grädda pajen i ca 20 minuter, eller tills den är gyllenebrun. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar