torsdag 14 november 2013

Hembakat bröd

Älskar du nybakat bröd? Sku du själv vilja baka nån gång, men tänker att det är för jobbigt och tidskrävande?

Jag har länge haft lust att pröva på att baka själv bröd. Under jullovet, då jag har mer tid, tänker jag pröva på att laga eget rågbröd. Men tills det, så ville jag också pröva på det enkla brödreceptet som det har talats så mycket om nu i de flesta bloggarna. Själv ersatte jag hälften av vetemjölet med grahamsmjöl, vilket gav brödet en extra god smak.



















Enklaste hembakade brödet

3,5 dl grovt vetemjöl
3,5 dl grahamsmjöl
1/3 paket färsk jäst
2 tsk salt
3,5 dl handvarmt vatten

1. Rör i jästen i vattnet.
2. Rör i resten av ingredisenserna, behövs inte knådas.
3. Täck degen med en kökshandduk, och låt jäsa i minst 12 timmar.
4. Värm ugnen till 225 grader, och lägg en järngryta in i ugnen.
5. Ta degen fram, strö på lite vetemjöl och låt stå på t.ex. en plåt i ca 30 minuter (täck brödet med folie).
6. Ta grytan ut ur ugnen och lägg degen i grytan.
7. Grädda i mitten av ugnen med locket på i 30 minuter.
8. Ta locket bort och fortsätt grädda ännu i 15 minuter, så att brödet får en fin färg.
9. Låt brödet svalna i fem minuter, och njut därefter tillsammans med smör =)






söndag 10 november 2013

Villa Dahlby kaka


Igår bakade jag tillsammans med min mamma en av våra favoritkakor, Villa Dahlby kaka till dagens farsdagslunch åt pappa och morfar. Den här kakan har vi bakat tillsammans till min och min brors studentdimission och till min färdigblivningsfest. Kakan är festlig, god och även ganska lätt att göra. Vi brukar laga kakan med självplockade hallon, vilket gör kakan extra god :)



Hemligheten med kakan är att man bakar två rulltårstbotten, fyller dem med hallon och grädde, och rullar ihop till en kaka. Till näst kommer själva receptet.

Basic rulltårtsbotten:

Till kakan behövs två st rulltårtsbotten, nedan recept på en sats.

3 st rumstempererade ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vatten

1. Vispa äggen och sockret pösigt.
2. Blanda alla torra ingredienser tillsammans.
3. Vispa i torra ingredienserna och tillsätt sist 1 msk vatten.
4. Bred ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
5. Värm ugnen till 250 grader.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 4-5 minuter, tills den har fått en jämn fin färg.


Ifall du har hallonen i frysen, ta hallonen i god tid ut för att tina upp. 















Fyllning

ca 3,5 dl grädde
6-7 dl hallon
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker


1. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret. 















2. Skär bottnen till jämnstora bitar (se bild nedan). Du kan använda t.ex. en stekspade som hjälp för att skära jämnstora bitar.
3. Mosa hallonen och tillsätt ca 1 msk socker, rör om.
4. Bred över bottnen först grädde och sedan hallonen.
5. Ta först en bit, och rulla ihop till en snurre. Lägg biten och stå på ett kakfat (se nere bild). Det är viktigt att du rullar ihop varje bit tätt, så att kakan hålls ihop. Tryck ännu lätt mha händerna varje bit mot varandra, så att kakan blir tät.
6. Fortsätt nu att bygga upp kakan genom att snurra nästa bit runt första snurren som redan står på kakfatet. Genomför samma sak tills du har använt alla bitar, och du har byggt en tillräckligt stor kaka. 
7. Vi ändrade igår lite på utseendet på vår kaka, genom att tillsätta två bitar på andra våningen av kakan, så att vi fick en tvåvåningskaka.






Dekoration

ca 8 dl frysta hallon
gelésocker
3,5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

1. Dekorera nu på kakan tätt med frysta hallon (hallonen kan ha tinat lite, ca en timme från frysen)
2. Då du har fyllt kakan med hallonen, dekorera hallonen med gelésocker för att skapa en glansig yta åt bären.
3. Häll på gelésockersblandning på bären (koka upp sockret enligt receptet på sockerpaketet)
4. Vik bakplåtspapper i tu, och sätt runt kakan. Nu ska kakan stå över natten i kylen, så att smakerna får dra in sig.
5. Följande dag, vispa grädde med vaniljsocker och dekorera grädden runt kakan.
6. Nu är det dags att njuta av kakan!














lördag 2 november 2013

Lammlägg i ugn

Då dagarna blir kortare och mörkare får jag lust att laga olika slags grytor. Det finns så mycket gott man kan laga i gryta. Och det bästa är att när man väl ha fått alla ingredienser i grytan, kan man gå t.ex. ut och sporta under tiden då maten blir färdig. När man kommer tillbaka doftar det otroligt gott i hemmet.

Förra lördagen kom min kusin och hans fru Joanna till oss på middag. Det blev lammlägg till huvudrätt, som hade varit 10 timmar i ugnen.

Lammlägg i ugn

4 st lammlägg
1 flaska rödvin
3 msk oxfond
en hel kruka färsk rosmarin
en hel vitlök
5 lökar
2 stora morötter
1 palsternacka
1 kålrot
1 liter vatten
peppar


Gör så här

1. Ta lammläggen ut i rumstemperatur ca en timme före de ska i ugnen.
2. Skär alla grönsaker i små bitar. Löken kan du lämna i klyftor, eftersom de mjuknar och blir mindre i grytan. Samma sak med vitlöken, lämna dem som hela klyftor.
3. Koka vattnet och blanda i oxfonden, 1 dl färsk rosmarin och peppar.
4. Värm ugnen till 100 grader.
5. Stek lammläggen snabbt i smör så att de får färg (stek bara ca 2 minuter)
6. Lägg lammläggen i grytan och blanda i alla grönsakerna, fonden med rosmarinen och häll ännu över vinet.
7. Häll på till slut resten av färska rosmarinet som du har klippt i mindre bitar.
8. Sätt grytan i ugnen. Efter 7,5 timmar i ugnen, höj värmen till 150 grader. Håll köttet ännu i 2,5h i ugnen.
9. Låt grytan stå i ca 30 minuter före servering.
10. Servera tillsammans med t.ex. gräddpotatis och grekisk sallad (fetaost passar utmärkt med lamm).





















Höstens smoothie nr 3


Vi har haft lite flunsa här hemma, så försöker göra lite extra vitaminrika smoothies. Dagens smoothie innehöll följande:


















1 banan
2 kiwin
1 pärön
2 dl svarta vinbär
2 msk havtorn
2 dl lingon
4 stora matskedar turkisk yoghurt
1 tsk honung



söndag 27 oktober 2013

Höstens smoothie nr 2


Dagens smoothie smaksatte jag lite med honung och pappas hemlagade svartvinbärssaft för att få lite extra god smak. Och använde förstås vitaminrika havtorn =)

2,5 dl naturell yoghurt
2 msk havtorn
3 dl blåbär
1 banan
1 apelsin
1 msk honung
0,5 dl svartvinbärssaft


















lördag 26 oktober 2013

Fredagspizza

En fredag kväll efter jobbet smakar det extra gott med hemlagad pizza tillsammans med ett glas rödvin. Pizzabottnen får lite extra smak av att jag ersatte lite av vetemjölet med grahamsmjöl.

Fredagspizza för två
















2 st mozzarella
1 knippe rucola
ca 10 st inhemska körsbärstomater
1 rödlök
5 msk tomatpuré
ett paket parmaskinka (cirka 130 g)
balsamico

Pizza botten

25 g jäst
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk socker
1 tsk salt
2 dl ljummet vatten
1,5 msk olivolja

1. blanda färskäjästen i det ljumma vattnet i en bunke. Rör om lätt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna.
3. Låt degen jäsa på ett varmt ställe i ca 60-90 minuter.
4. Värm upp ugnen till 250 grader (bottnen blir bäst i en ordentligt varm ugn).


Fyllning

5. Under tiden degen jäser kan du förbereda alla ingredienser som du ska ha på pizzan. Skär körsbärstomaterna itu och skär mozzarellan och rödlöken i tunna skivor.
6. Kavla ut degen till ett ganska tunt botten, och lägg bottnen på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
7. Bred ut tomatpurén, lägg därefter på parmaskinkan, rödlökringarna, halverade körsbärstomaterna (bottnen nedåt), och till slut mozzarellaskivorna.
8. Lägg pizzan i ugnen och låt gräddas i ca 15 minuter, eller tills mozzarellan får färg.
9. Dekorera med rucola och häll på ännu lite av balsamico.





måndag 21 oktober 2013

Räkrisotto med chili och safran

Risotto är alltid lika gott och enkelt att laga. Den här risotton får en liten extra kick av färsk chili.



















Recept för 4-5 personer

4 dl arborio ris
en hel röd chili
0,5 g safran
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl matgrädde
2,5 dl färskriven parmesanost
360 g räkor
en knippe färsk dill till dekoration
1 citron
1l vatten
2 st grönsaksbuljonger
2 dl matgrädde

1. Skär löken, vitlöken och chilin i små bitar och fräs lätt på en stekpanna tillsammans med lite olivolja.
2. Koka upp 1 l vatten och häll i 2 st grönsaksbuljonger.
3. Häll i arborio riset i stekpannan tillsammans med löken, chilin och rör om. Låt riset blandas jämt med löken och chilin, och fräs ca 2 minuter till.
4. Häll i 3 dl buljongvätska och låt riset koka på låg värme.
5. Tillsätt vätska alltid då tidigare vätskan har sugits in i riset. Rör emellanåt om.
6. Då riset börjar bli "al dente" mjukt, häll i 2 dl matgrädde och räkorna.
7. Blanda till slut i safran, citronsaften och parmesanosten.