lördag 2 november 2013

Lammlägg i ugn

Då dagarna blir kortare och mörkare får jag lust att laga olika slags grytor. Det finns så mycket gott man kan laga i gryta. Och det bästa är att när man väl ha fått alla ingredienser i grytan, kan man gå t.ex. ut och sporta under tiden då maten blir färdig. När man kommer tillbaka doftar det otroligt gott i hemmet.

Förra lördagen kom min kusin och hans fru Joanna till oss på middag. Det blev lammlägg till huvudrätt, som hade varit 10 timmar i ugnen.

Lammlägg i ugn

4 st lammlägg
1 flaska rödvin
3 msk oxfond
en hel kruka färsk rosmarin
en hel vitlök
5 lökar
2 stora morötter
1 palsternacka
1 kålrot
1 liter vatten
peppar


Gör så här

1. Ta lammläggen ut i rumstemperatur ca en timme före de ska i ugnen.
2. Skär alla grönsaker i små bitar. Löken kan du lämna i klyftor, eftersom de mjuknar och blir mindre i grytan. Samma sak med vitlöken, lämna dem som hela klyftor.
3. Koka vattnet och blanda i oxfonden, 1 dl färsk rosmarin och peppar.
4. Värm ugnen till 100 grader.
5. Stek lammläggen snabbt i smör så att de får färg (stek bara ca 2 minuter)
6. Lägg lammläggen i grytan och blanda i alla grönsakerna, fonden med rosmarinen och häll ännu över vinet.
7. Häll på till slut resten av färska rosmarinet som du har klippt i mindre bitar.
8. Sätt grytan i ugnen. Efter 7,5 timmar i ugnen, höj värmen till 150 grader. Håll köttet ännu i 2,5h i ugnen.
9. Låt grytan stå i ca 30 minuter före servering.
10. Servera tillsammans med t.ex. gräddpotatis och grekisk sallad (fetaost passar utmärkt med lamm).





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar