lördag 30 november 2013

Granatäppel & persimon

Dagens smoothie innehåller granatäppelfrön och persimon. En härlig kombination som tillsammans bildar en mjuk och god smak.

Ni har säkert märkt att det nu finns granatäppel i butikerna, säsongen för dem är nu som bäst. Frukten i sig själv liknar utifrån ett äppel, men innehåller små röda frön, som är saftiga och smakar lite syrligt. Granatäpplets frön innehåller rikligt med antioxidanter, speciellt flavonoider som är otroligt hälsosamma. Det sägs att granatäppel är en av de mest vitaminrika frukterna.

De små fröna passar utmärkt i sallader, olika efterrätter och även i smoothie. Fröna får man lättast ut genom att tryckande rulla frukten med handen mot en bordsyta (kolla bilden nedanför). Tryck ganska ordentligt, så att fröna lossar. Man hör tydligt hur fröna lossar från frukten då du rullar den mot bordsytan.














Skär därefter frukten i tu, och därefter ännu i fyra jämnstora klyftor.

















Sväng varje klyfta utåt, så faller fröna lätt bort. Akta kärnornas röda färg,
ifall frukten är ordentligt mogen lossnar saften väldigt lätt, så det lönar sig
inte att skära i frukten med en vit t-skjorta.
















Nu till smoothiens andra ingrediens, persimon. Persimon är även nu i bästa säsong,
och passar också jätte bra i sallader, efterrätt, tillsammans med starka ostar och smoothies.
















Granatäppel & persimon smoothie

Frön från ett helt granatäppel
2 persimon
4 msk ekolgisk turkisk yoghurt
3 msk lime saft

Blanda allt i en mixer och njut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar