lördag 24 augusti 2013

Sunday morning pancakes

Söndag morgon är då man ska njuta av en lång frukost. Vad är bättre än att börja din lediga dag med amerikanska pannkakor med färskt kaffe :) vi lagade i morse pannkakor och åt tillsammans med hallonsylt som jag hade lagat tidigare i augusti.




Amerikanska pannkakor med blåbär (6 st):
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
En liten burk bulgarisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg 
1 dl frysta blåbär
0,5 tsk salt

1. Blanda ihop de torra ingredienserna.
2. Blanda bulgariska yoghurten med ägget, sockret och saltet.
3. Rör ner mjölblandningen. Tillsätt blåbären och blanda försiktig så att bären inte går sönder.
4. Stek plättarna på medelhög värme ca 2-3 minuter per sida, eller tills de har fått gyllenebrun färg.
5. Servera tillsammans med sirap eller sylt.

måndag 19 augusti 2013

Tomatsalsa och guacamole

På fredag kväll hade vi myskväll på vårt lande tillsammans med tjejkompisarna. Till mat lagade vi tortillas med grymma fyllningar :) två av fyllningarna var tomatsalsa och guacamole. Dessa passar bra som sidorätt t.ex med hemlagade hamburgare, grillad kött eller som snacks tillsammans med chips/nachos/grönsaker.


Tomatsalsa:

4-5 st tomater (de ska vara tillräckligt goda och saftiga för att salsan ska vara som bäst)
1 kruka färsk koriander
2 st schalottenlökar
Saft ur en hel lime
Salt & peppar

1. Skär tomaterna fint. Häll i en skål klipp över färska koriandern. Blanda
2. Skär löken i små tärningar och häll i salsan. Blanda
3. Pressa saften ur en lime med i salsan.
4. Krydda till slut rikligt med peppar och salt.


Lätt guacamole:

2 st mjuka avocadon
En burk crème fraîche
Saft ur en hel citron
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar

1. Skär med en kniv avokadorna i tu. Gräv ut med en sked avocadon från skalet. Gör med gaffel avocadon till mindre bitar i en skål.
2. Då avocadon är fint blandat till en röra pressa i saften ur en citron. Rör om
3. Pressa i vitlöken.
4. Rör i crème fraîchen.
5. Krydda till slut med salt och peppar.
6. Låt stå i kall i minst 15 minuter före servering.


lördag 10 augusti 2013

Köksinspiration i Bengtskär

Vi var idag på utflykt till Bengtskär med pojkvännens familj. Inne i fyren finns en utställning om hur familjerna som bodde där före andra världskriget hade det. Nedan kommer bilder från utställningen, som innehåller köksredskaper som mammorna använde under tiden de bodde på holmen.



En härlig plättpanna som jag sku så gärna vilja ha!


Söt bricka för frukost i sängen




torsdag 8 augusti 2013

Hallonsylt


Det finns inte något så gott och enkelt att laga än hallonsylt. Passar perfekt med glass, turkisk yoghurt och plättar.

Dagens sylt gjorde jag helt enligt instruktionerna på syltsockersförpackningen. 

Till sylten använde jag:

17 dl hallon
Halva paketet syltsocker.



Gör så här:

1. Rensa bären, speciellt nu när det är så hett kan det finnas mögliga bär bland bären som man köper.
2. Häll lite vatten i en kastrull tillsammans med bären och värm dem på låg värme tills du ser vattenånga från bären.
3. Tillsätt syltsocker medan du rör om. Koka på lågt värme i ca 15 minuter. Ta under kokningen bort skummet som bildas på ytan.
5. Desinficera syltburkerna: plastdelarna ska vara i kokande vatten ca 5 minuter. Själva glasburkarna höll jag 15 minuter i ugnen som jag hade värmt upp till 100 grader.
6. Häll sylten i burkarna. Ställ i kylen då de har svalnat
Njut av härlig sylt på hösten eller vintern och tänk på härliga sommaren :)

tisdag 6 augusti 2013

Tarte Melvin


Förra fredagen firade vi min brors flickväns födelsedag och jag kunde ju int låta bli att baka en kaka :) Det här receptet är utvecklat av min mammas rulltårtsrecept, som hon har lagat ända sen jag var liten. 

Tarte Melvin:

Rulltårtsbotten

2 dl socker
5 ägg
2 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl

1. Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i ägg/socker blandningen. Vispa lätt så att smeten blir jämn. Häll smeten på en ugnsform med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 6 minuter, eller tills rulltårtsbottnet har fått fin lätt brun färg (ugnen ska vara på 220 grader). Låt bottnen svalna en stund.

Fyllning:

1 ägg
1 dl vatten
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
120 g smör
1 msk potatismjöl

1. Ta smöret och smält i tid i rumstemperatur till mjuk massa.
2. Vispa äggen lätt i en liten kastrull. Tillsätt sockret. Vispa fyllningen på låg värme på spisen. 
3. Rör i potatismjölet i vattnet. Häll i fyllningen i en liten stråle samtidigt som du vispar. 
4. Koka upp fyllningen och ta därefter bort från spisen. Rör i vaniljsockret.
5. Vispa i smöret som har stått en stund i rumstemperatur och blivit mjuk. 
6. Fyllningen är färdig! Bred den på rulltårtsbottnen och rulla den till en rulle. Täck rulltårtan med folie, och låt stå i kallt i minst en timme (helst över natten).

Från rulltårta till kaka:

2,5 dl grädde
3-6 dl färska bär

1. Skär rulltårtan i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på varandra i en rund cirkel så att det liknar en kaka. 


2. Vispa grädden, smaksätt med 1 tsk vaniljsocker. Bred grädden över kakan.
3. Dekorera kakan med bär.



måndag 5 augusti 2013

Spenatplättar med lingon


Spenatplättar passar utmärkt som lätt lunch, spenat är hälsosamt och det tar inte så länge att laga plättarna.

Recept för 2-3 personer

5 dl lätt mjölk
0,75 dl kornmjöl
1,75 dl vetemjöl
150 gram färsk spenat
125 g fryst spenat
3 ägg
Salt & peppar enligt smak

1. Rensa färska spenaten, och ta bort skaften. Häll över spenaten kokhett vatten, och därefter skölj lätt med kallt vatten. Tryck spenaten ihop så att vattnet rinner bort. 
2. Vispa lätt mjölken tillsammans med äggen. Rör i mjölblandningen och både den färska och smultna djupfrysta spenaten. Krydda med salt och peppar. Låt smeten stå minst 10 minuter före stekning.
3. Stek på en plättpanna eller dylikt plättarna på låg värme. 
4. Servera med färska lingon