tisdag 6 augusti 2013

Tarte Melvin


Förra fredagen firade vi min brors flickväns födelsedag och jag kunde ju int låta bli att baka en kaka :) Det här receptet är utvecklat av min mammas rulltårtsrecept, som hon har lagat ända sen jag var liten. 

Tarte Melvin:

Rulltårtsbotten

2 dl socker
5 ägg
2 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl

1. Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i ägg/socker blandningen. Vispa lätt så att smeten blir jämn. Häll smeten på en ugnsform med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 6 minuter, eller tills rulltårtsbottnet har fått fin lätt brun färg (ugnen ska vara på 220 grader). Låt bottnen svalna en stund.

Fyllning:

1 ägg
1 dl vatten
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
120 g smör
1 msk potatismjöl

1. Ta smöret och smält i tid i rumstemperatur till mjuk massa.
2. Vispa äggen lätt i en liten kastrull. Tillsätt sockret. Vispa fyllningen på låg värme på spisen. 
3. Rör i potatismjölet i vattnet. Häll i fyllningen i en liten stråle samtidigt som du vispar. 
4. Koka upp fyllningen och ta därefter bort från spisen. Rör i vaniljsockret.
5. Vispa i smöret som har stått en stund i rumstemperatur och blivit mjuk. 
6. Fyllningen är färdig! Bred den på rulltårtsbottnen och rulla den till en rulle. Täck rulltårtan med folie, och låt stå i kallt i minst en timme (helst över natten).

Från rulltårta till kaka:

2,5 dl grädde
3-6 dl färska bär

1. Skär rulltårtan i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på varandra i en rund cirkel så att det liknar en kaka. 


2. Vispa grädden, smaksätt med 1 tsk vaniljsocker. Bred grädden över kakan.
3. Dekorera kakan med bär.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar