lördag 18 maj 2013

Fredagsmiddag

Här kommer recept på en tre rätters middag som jag fixade igår kväll då vi hade ett kompispar hemma hos oss!

Förrätt: Sparris med parmaskinka


Sparristiden är som bäst nu. Hemma hos oss äter vi det för tillfället nästan varje dag, jätte gott och går lätt att laga. Här kommer recept på en enkel men god och somrig förrätt

3-4 sparrisstjälkar per person
1 skiva parmaskinka per person
50g smält smör

Skölj och skala stjälken på sparrisen. Koka rikligt med vatten i en kastrull och tillsätt lite olja. Sänk värmen så att vattnet inte kokar då du lägger sparrisarna i vattnet. Koka dem ca 4-6 minuter så att det blir al dente. 
Snurra en skiva parmaskinka runt 3-4 st sparrisar. Hetta upp en stekpanna/ eller grill och lägg sparrisrullarna på pannan/grillen. Stek snabbt så att parmaskinkan får färg och blir knaprig.
Hetta upp 50 gram smör i en kastrull. Häll lite smör på sparrisarna före servering.





Huvudrätt: Pollo limonello


Ifall du vill äta enkel men otroligt god pasta ska du absolut testa på pollo limonello. Hemligheten är som namnet säger citronen, som ger en jätte god smak åt hönan.
Recept för fyra personer:

3-4 hönsfiléer
2 msk honung
2 dl grädde
1 msk kycklingsfond
en nypa cayenne peppar
3 klyftor vitlök
1 lök
rivet skal och saft från en citron 
3 tsk färsk riven ingefära
2,5 dl turkisk yoghurt
salt
ca 180-200 g pasta
1-2 dl färsk riven parmesanost

Strimla hönan i små bitar och bryn så att strimlorna får färg. Lägg skurna löken i och tillsätt cayenne peppar och kycklingsfonden. Bryn ännu en stund och tillsätt sedan grädden. Låt puttra ihop en stund. Därefter tillsätt pressade vitlöksklyftorna, rivna ingefäran samt citronsaft och det rivna skalet. Minska på värmen och låt koka ihop ca 10 minuter med lock på. 
Koka rikligt med vatten i en kastrull och tillsätt just före du ska lägga i pastan rikligt med salt. 
Precis före maten ska serveras blanda i turkiska yoghurten i hönsblandningen. 
Blanda pastan i och servera med färsk riven parmesanost och färska örter t.ex. basilika.



Efterrätt: Crème brûlée


Crème brûlée är säkert en av de godaste men samtidigt enklaste efterrätterna att laga själv hemma. Det enda som behövs är grädde, vaniljstång, ägg och socker. Ifall du råkar ha en liten brännare så får man ytan fint bränd med brunt socker. 

Allt du behöver för fyra personer är:

2 dl grädde
1 dl fettfri mjölk
4 äggulor
1/2 dl socker
vaniljfrön från en halv vaniljstång

Skrapa vaniljfröna från en halv vaniljstång och lägg fröna + skrapade vaniljstången i en kastrull. Lägg i mjölken och grädden. Koka upp gräddblandningen på låg värme. 
Vispa ihop äggulorna med sockret. Blanda i gräddblandningen i ägg & sockermassan så att du hela tiden blandar om. Se till att blandningen inte börjar skumma då du häller i gräddblandningen.
Häll blandningen i små ugnsformar. Lägg formarna på en plåt. Koka upp vatten och lägg det kokta vattnet på plåten (som redan är i ugnen)upp till hälften på formarna. 
Crème brûléerna är färdiga efter ca 20-25 minuter, de ska dock vara lite kladdiga i mitten. Lägg formarna i kylen för minst två timmar.
Före serveringen lägg ett lager brunt rörsocker på ytan av varje form, bränn sockret gyllenebrunt med en brännare.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar