fredag 26 juli 2013

Matig sommarsoppa


Nu finns det mycket av olika slags inhemska grönsaker som ger maträtter en extra god smak! Idag prövade jag på en soppa med just massor av inhemska grönsaker. För att alla i familjen ska bli mätta, krävs också lite kött, så det blev sommarsoppa med palvad skinka. Skinkan passade faktiskt jätte bra och gav extra god smak.

Soppa för 5-6 personer

Ca 1,5 liter skurna inhemska grönsaker (jag använde blomkål, lök, gröna bönor, morot, potatis, palsternacka)
Ca 2 dl ärter
En bit purjo 
En halv knippe persilja
1 l vatten + 1 grönsaksbuljong
Salt & peppar till kryddnig
2 dl mjölk
2 dl matgrädde
1 dl naturell färskost
300 g palvad skinka (hel bit)




1. Skär alla grönsaker i mindre bitar
2. Fräs löken snabbt i kastrullen med lite olivolja
3. Häll vattnet i kastrullen + grönsaksbuljong och grönsakerna. Koka grönsakerna på mild värme i ca 10 minuter, tills de är nästan färdiga.
4. Blanda i mjölken, matgrädden, osten, purjolöken och den palvade skinkan. Låt stå i ca 5 minuter.
5. Smaksätt till slut med salt & peppar.
6. Häll till slut i ärterna och dekorera med rikligt av persiljan.
7. Servera tillsammans med färskt bröd


måndag 22 juli 2013

Paella

Min pappa brukar varje sommar laga paella på landet. Hela släkten vet om hans paella, och den tar alltid slut. Det här receptet har min pappa utvecklat under flera års tid, och utvecklandet började då jag var liten och vi brukade resa på vintrarna till Guardamar i Spanien. Trots att ingredienserna nästan alltid är de samma, så blir varje paella unik och smakar alltid lite annorlunda, men alltid så gott. 

Att laga paellan är ett långt projekt, så det lönar sig att samla ihop ett gäng och laga den tillsammans :)

Recept för ca 6-8 personer (beror lite på hur mycket alla äter.. :) )

1. 2 hela vitlökar
2. 2 knippen lök
3. 1 kg finska tomater
4. 3 stora paprikor (gula, röda och gröna)
5. 7 dl ris
6. 3 dl färska ärter
7. 500 g chorizo korv
8. 1,5 kg hönsfiléer (naturell)
9. en halv mugg torkade örter (timjam, rosmarin, oregano, mejram, paprikapulver, en nypa havssalt), eller andra örter enligt egen smak och tycke
10. 2-3dl vittvin
11. 5 g saffran utspätt i en dl vittvin
12. ca 1kg färska/djupfrysta skaldjur (bl.a. räkor, musslor)
13. färska örter till dekoration

Så här gör du paellan:

1. Skär alla grönsaker och chorizon i små bitar. 

2. Koka 7 dl ris med rikligt med vatten och lägg i två st hönsbuljonger
3. Lös upp saffranet i 1 dl vittvin
4. Olja paellapannan "gjutjärnsstekhäll" 
5. Värm upp pannan och lägg i alla grönsaker (inkl. lök och vitlök). Fräs grönsakerna lätt i ca 5 minuter på mild värme. 


6. Häll färdigt kokta riset (inkl. ca 2 dl av kokvattnet), chorizon och halva kryddmixet i pannan. Rör om.






7. Det är viktigt att paellan inte blir torr. Därför ska du tillägga i små omgångar av hönsbuljongsvattnet, som du har kokat riset med, vin och vätska från skaldjuren. Låt vätskan långsamt dra sig i paellan.

8. Lägg i de färdigt stekta hönsfiléerna. Lägg i vätskan som du spätt med safran. Låt paellan dra in av kryddorna och de övriga ingredienserna på låg värme.



9. Då paellan börjar dofta gott, dekorera med skaldjur, färska ärter och färska örter. Låt dra in ännu en stund, men akta att skaldjuren inte blir sega.

10. Stäng gasen. Täck över paellan med folie, låt dra in ca 10 minuter. Servera vin åt hungriga gäster, som inte mer orkar vänta på att få smaka på paellan.. :)





söndag 21 juli 2013

fredag 19 juli 2013

Potatissallad med körsbärstomater och avokado


En sallad med nypotatis, avokado, rucola och körsbärstomater. En kombination som får åtminstone mig, som älskar avokado och körsbärstomater, att bli hungrig :)

Recept för fyra personer

800-900 gram nypotatis
3 st sommarlök
2 mjuka avokadon
200 gram finska körsbärstomater
en kruka rucola
2 msk färskpressad citronsaft

Tvätta potatisarna och koka dem mjuka. Skär löken i tunna skivor. Skär tomaterna i klyftor. Riv rucolan i mindre bitar. Skär avokadon i tu och gräv ut avokado köttet med en sked. Låt potatisen svalna och skär därefter i tunna skivor. Gör därefter dressingen. Blanda alla ingredienser, förutom avokadon, och dressingen i en skål. Lägg till sist avokado bitarna med, och häll över dem citronsaften. 

Dressing

0.75 dl olivolja
2 msk vittvinsvinäger
2 msk färskpressad citronsaft
peppar & salt
1 dl färska örter, t.ex salvia & basilika

Blanda alla ingredienser till dressingen, skär örterna fint och rör med i dressingen. Häll den över salladen och njut!

Blomkålssallad med rostade pinjenötter

Här kommer ett enkelt men lite annorlunda recept på blomkål. Själv tycker jag att det passar jätte bra med grillmat istället för t.ex. potatis. Rekommenderar :)

Du behöver:

en blomkål
1 dl pinjenötter
1 msk olivolja

Dressing

1 vitlöksklyfta
i knippe gräslök
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk kapris
färsk malen svartpeppar enligt egen smak
1 dl olivolja

Skär blomkålen i tunna skivor. Häll ca 1 msk olivolja i en stekpanna och hetta upp pannan. Stek blomkålsskivorna i några minuter, tills de har fått gyllene brun färg. Stek pinjenötterna lätt bruna.
Därefter kan du tillreda dressingen. Skär vitlöken och gräslöken till små bitar. Blanda i resten av ingredienserna. Häll dressingen över blomkålen.




söndag 14 juli 2013

Marängsviss

Igår kväll gjorde vi på lande en av sommarens godaste och enklaste efterrätter. Här kommer receptet, rekommenderas en solig sommarkväll. 


Marängen:

3 äggvitor (äggen ska helst vara rumsvarma så blir marängen bäst)
1,5 dl socker
1 msk citronsaft

Jag pröva nu att laga marängen på ett lite annorlunda sätt än förr, och det blev faktiskt jätte bra. Istället för att vispa i äggvitorna all socker, så vispade jag först äggvitorna till skum, därefter hällde jag långsamt i 0,7 dl socker. Därefter ska det vispas tills äggvitorna bildar en hårdare skum/massa. Häll samtidigt i citronsaften. Därefter blanda i resten av sockret. 
Sätt ugnen på 110 grader. Bilda jämnstora små bakelser av marängen. Grädda dem i 55-65 minuter, tills de har fått lite färg. Marängen blir enligt mig passligt färdiga då de har fått lite färg, och bottnen är hård om man slår till lätt med fingrarna. 



Övrigt som du behöver:

Färska bär (vi hade röda vinbär från landet plus jordgubbar)
Grädde
Vaniljglass
Egen chokladsås


Chokladsås:

1 dl socker
1 dl vatten
4 msk kakaopulver

Blanda ner alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och rör om tills såsen tjocknar. Det lönar sig att laga såsen en stund före man ska äta efterrätten, så att den hinner svalna.


måndag 8 juli 2013

Smultron & blåbärspaj

Oftast brukar jag laga bärpaj med smuldeg. Men nu ville jag pröva med bulldeg som botten. Idag på eftermiddagen gick vi med min kille och Nala ut i Ekenäs skogar för att se om det redan finns blåbär. Det fanns lite, men vi hittade inte tillräckligt till en paj, så vi fick plocka lite smultron på holmen.



Ingredienser:
20 g jäst
1,5 dl fingervarm mjölk
4-5 dl mjöl
2 tsk kardemumma
0,5 dl socker
1/2 tsk salt
0,5 dl smält smör

Fyllning:
3-4 dl färska bär
0,5 dl socker
2 msk potatismjöl
1 ägg



Blanda jästen i fingervarm mjölk. Blanda i resten av ingredienserna. Blanda mjölet i sist, genom att hälla i långsamt mjöl samtidigt som du blandar om degen med en träslev. Lägg degen i en smord pajform. Låt degen jäsa i ca 20 minuter på ett varmt ställe. 
Blanda sockret och potatismjölet med bären. Häll bären på pajbottnen. Värm ugnen till 225 grader. Grädda pajen i ca 20 minuter, eller tills den är gyllenebrun.