söndag 7 juli 2013

Blomkålspurésoppa


Nu börjar det finnas finsk blomkål i butikerna. Dessutom är blomkål jätte hälsosamt, den innehåller rikligt med både B och C vitamin. 
Det här receptet passar bra som en lätt lunch, eller som förrätt en varm sommarkväll. 

Ingredienser (som förrätt för fyra personer)
700-800 gram blomkål
3 vitlöksklyftor
1 potatis & 1 lök
100 gram naturell färskost
0,5 dl grädde
1,5 tsk salt
7,5 dl vatten
0,5 dl olivolja

Så här gör du purésoppan:

Skär blomkålen i små bitar, använd även bladen. Skär även potatisen och löken i klyftor. Bryn grönsakerna snabbt i en kastrull med olja. Tillsätt därefter vattnet och salten. Koka grönsakerna i ca 15 minuter, tills de blir mjuka. Då grönsakerna är mjuka, gör soppan till puré med en stavmixer. Blanda i grädden och osten. Dekorera till slut med färska örter, t.ex. dill. Njut av den somriga och hälsosamma soppan :)



Skärgårdslimpa

Under sommarlovet brukar jag ofta baka skärgårdslimpa. Det hör helt enkelt till sommar, och limpan passar utmärkt med nästan vad som helst, speciellt med olika fiskrätter. 




Ingredienser för tre limpor:

1 l surmjölk (helst hushållssurmjölk, eller annan med högre fetthalt)
50 g jäst
3 dl sirap
3 dl ölmalt
3 dl havregryn
3 dl rågmjöl
1 msk salt
10 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
0,5 dl sirap

Värm surmjölken i en kastrull på låg värme, tills den blir fingervarm. Smula i jästen och rör om ordentligt tills jästen har smultit. Blanda ner resten av ingredienserna (förutom vattnet och 1/2 dl sirap). Smörj tre brödformar med smör. Lägg degen i formarna och låt degen jäsa i 90 minuter under en kökshandduk. 
Värm ugnen till 175 grader och grädda limporna i mitten av ugnen i två timmar. Efter ca 90 minuter pensla limporna med sirapsvatten (1,5 dl vatten + 0,5 dl sirap). Låt limporna vara ännu 30 minuter kvar i ugnen efter att du har penslat över dem med sirapsvattnet. 

Skärgårdslimpan är som bäst efter en natt i kylskåpet. Det lönar sig även att spara limpan i kylen, så får den djupare smak.


söndag 30 juni 2013

Jordgubbsefterrätt nr 2: Jordgubbspavlova

Jag tycker om enkla men goda efterrätt. Här kommer en klassiker, nämligen jordgubbspavlova.

De senaste inläggen har innehållit jordgubbar, jag vet, men man måst ju njuta av dem för fulla muggar nu :)


Pavlovan:

4 äggvitor
2,5 dl socker
saft ur en halv lime
1 tsk vaniljsocker



Börja vispa äggvitorna lätt tills de bildar en vit skum. Nu kan du långsamt börja hälla i sockret, samtidigt som du vispar äggvitorna. Då ytan börjar bli glansig börjar marängen vara färdig. Häll ännu i saften ur en halv lime och vaniljsockret.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg i marängen i ugnen och sänk genast värmen till 125 grader. Marängen är färdig efter ca 90 minuter i ugnen.

Vispa 2 dl grädde med lite vaniljsocker i. Bred gräddet över marängen (som har svalnat helt och hållet). Lägg på ordentligt med jordgubbar. Till slut kan du dekorera med citronmeliss, som dessutom ger lite extra smak till pavlovan. Njut!

lördag 29 juni 2013

Jordgubbsefterrätt nr 1



Botten:

50 g smör
175 g dominokex

smula sönder kexen och blanda i det smälta smöret. Bred degen i en kakform.

Fyllning:

4 gelatinblad
3 dl skurna jordgubbar
1 msk socker
2 dl grädde
2 burkar Valios jordgubbs kvarg
1 tsk vaniljsocker

Till dekoration:

Jordgubbar
Citronmeliss 
Gelésocker till dekoration

Så här gör du:

Lägg gelatinbladen i blöt. Under tiden kan du vispa gräddet och tillsätta samtidigt som du vispar lite vaniljsocker i gräddet. Skär jordgubbarna i små bitar. Blanda kvargen med sockret. Tillsätt i jordgubbarna. 
Koka upp ca 1 msk vatten i en kastrull. Ta gelatinbladen bort från blöt, pressa ut allt vatten och blanda i dem i det kokande vattnet. Efter att gelatinbladen har smultit i vattnet, blanda  med gräddet, genom att hälla vätskan i en stråle samtidigt som du hela tiden rör om gräddet. Därefter kan du blanda i gräddet.
Låt kakan stelna i kylskåpet i minst 4 timmar, eller helst tills följande dag.
Dekorera före servering med färska jordgubbar och citronmeliss blad. Om du vill ha lite extra lyx på kakan, kan du till slut göra gelésocker och hälla det över jordgubbarna.





Sommarens enklaste efterrätt


Här kommer ett väldigt enkelt recept, nämligen vaniljglass med jordgubbar :) Vad annat behövs en het sommardag?


torsdag 20 juni 2013

Hemlagade rågburgare


Här kommer ett somrigt, men lite annorlunda recept för hamburgare. Ypperligt t.ex. efter ett hårt träningspass :)



Recept för fyra personer:

Köttbärsbiffarna:
400 g malet kött
en hel fint hackad röd chili
1 ägg
salt & peppar
1 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor
Basilika & oregano (torkad)

Skär chilin till små bitar. Blanda i en bunke ägget, kalvfonden, chilin och resten av kryddorna. Lägg därefter i malna köttet och blanda om. Forma till passlig storleks biffar, och stek dem gyllene bruna på en het stekpanna.

Hemlagad tsatsiki:

3 dl grekisk yoghurt
en halv riven gurka
1 vitlöksklyfta
saft från en halv citron
salt & peppar

Riv gurkan och lägg rivna gurkan i en sil. Låt allt vatten rinna ur gurkmassan. Lägg grekiska yoghurten i en skål, och blanda med rivna gurkan, pressad vitlök och saften ur citronen. Krydda till slut med salt och peppar enligt eget tycke.

Dessutom behöver du följande:

Halloumi
Rågbröd t.ex. Reissumies passar bra som bröd till hamburgare.
Sallad & tomat





Ugnstorkade körsbärstomater

Ugnstorkade körsbärstomater är alltid lika gott. Ät dom bara som så, eller tillsätt i en sallad.



Det här behöver du:

15-20 st körsbärstomater 
Olivolja och salt
Färska eller torkade örter, t.ex. rosmarin, basilika och oregano

Sätt ugnen på 90 grader. Skär körsbärstomaterna i tu, och lägg dem på bakplåtspapper. Häll över lite olivolja. Krydda ännu med lite salt och örter.

Körsbärstomaterna är färdiga efter 4-6 timmar i mitten av ugnen.

Njut!