Nu börjar det finnas finsk blomkål i butikerna. Dessutom är blomkål jätte hälsosamt, den innehåller rikligt med både B och C vitamin.
Det här receptet passar bra som en lätt lunch, eller som förrätt en varm sommarkväll.
Ingredienser (som förrätt för fyra personer)
700-800 gram blomkål
3 vitlöksklyftor
1 potatis & 1 lök
100 gram naturell färskost
0,5 dl grädde
1,5 tsk salt
7,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
Så här gör du purésoppan:
Skär blomkålen i små bitar, använd även bladen. Skär även potatisen och löken i klyftor. Bryn grönsakerna snabbt i en kastrull med olja. Tillsätt därefter vattnet och salten. Koka grönsakerna i ca 15 minuter, tills de blir mjuka. Då grönsakerna är mjuka, gör soppan till puré med en stavmixer. Blanda i grädden och osten. Dekorera till slut med färska örter, t.ex. dill. Njut av den somriga och hälsosamma soppan :)