söndag 30 juni 2013

Jordgubbsefterrätt nr 2: Jordgubbspavlova

Jag tycker om enkla men goda efterrätt. Här kommer en klassiker, nämligen jordgubbspavlova.

De senaste inläggen har innehållit jordgubbar, jag vet, men man måst ju njuta av dem för fulla muggar nu :)


Pavlovan:

4 äggvitor
2,5 dl socker
saft ur en halv lime
1 tsk vaniljsocker



Börja vispa äggvitorna lätt tills de bildar en vit skum. Nu kan du långsamt börja hälla i sockret, samtidigt som du vispar äggvitorna. Då ytan börjar bli glansig börjar marängen vara färdig. Häll ännu i saften ur en halv lime och vaniljsockret.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg i marängen i ugnen och sänk genast värmen till 125 grader. Marängen är färdig efter ca 90 minuter i ugnen.

Vispa 2 dl grädde med lite vaniljsocker i. Bred gräddet över marängen (som har svalnat helt och hållet). Lägg på ordentligt med jordgubbar. Till slut kan du dekorera med citronmeliss, som dessutom ger lite extra smak till pavlovan. Njut!

lördag 29 juni 2013

Jordgubbsefterrätt nr 1



Botten:

50 g smör
175 g dominokex

smula sönder kexen och blanda i det smälta smöret. Bred degen i en kakform.

Fyllning:

4 gelatinblad
3 dl skurna jordgubbar
1 msk socker
2 dl grädde
2 burkar Valios jordgubbs kvarg
1 tsk vaniljsocker

Till dekoration:

Jordgubbar
Citronmeliss 
Gelésocker till dekoration

Så här gör du:

Lägg gelatinbladen i blöt. Under tiden kan du vispa gräddet och tillsätta samtidigt som du vispar lite vaniljsocker i gräddet. Skär jordgubbarna i små bitar. Blanda kvargen med sockret. Tillsätt i jordgubbarna. 
Koka upp ca 1 msk vatten i en kastrull. Ta gelatinbladen bort från blöt, pressa ut allt vatten och blanda i dem i det kokande vattnet. Efter att gelatinbladen har smultit i vattnet, blanda  med gräddet, genom att hälla vätskan i en stråle samtidigt som du hela tiden rör om gräddet. Därefter kan du blanda i gräddet.
Låt kakan stelna i kylskåpet i minst 4 timmar, eller helst tills följande dag.
Dekorera före servering med färska jordgubbar och citronmeliss blad. Om du vill ha lite extra lyx på kakan, kan du till slut göra gelésocker och hälla det över jordgubbarna.





Sommarens enklaste efterrätt


Här kommer ett väldigt enkelt recept, nämligen vaniljglass med jordgubbar :) Vad annat behövs en het sommardag?


torsdag 20 juni 2013

Hemlagade rågburgare


Här kommer ett somrigt, men lite annorlunda recept för hamburgare. Ypperligt t.ex. efter ett hårt träningspass :)



Recept för fyra personer:

Köttbärsbiffarna:
400 g malet kött
en hel fint hackad röd chili
1 ägg
salt & peppar
1 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor
Basilika & oregano (torkad)

Skär chilin till små bitar. Blanda i en bunke ägget, kalvfonden, chilin och resten av kryddorna. Lägg därefter i malna köttet och blanda om. Forma till passlig storleks biffar, och stek dem gyllene bruna på en het stekpanna.

Hemlagad tsatsiki:

3 dl grekisk yoghurt
en halv riven gurka
1 vitlöksklyfta
saft från en halv citron
salt & peppar

Riv gurkan och lägg rivna gurkan i en sil. Låt allt vatten rinna ur gurkmassan. Lägg grekiska yoghurten i en skål, och blanda med rivna gurkan, pressad vitlök och saften ur citronen. Krydda till slut med salt och peppar enligt eget tycke.

Dessutom behöver du följande:

Halloumi
Rågbröd t.ex. Reissumies passar bra som bröd till hamburgare.
Sallad & tomat





Ugnstorkade körsbärstomater

Ugnstorkade körsbärstomater är alltid lika gott. Ät dom bara som så, eller tillsätt i en sallad.



Det här behöver du:

15-20 st körsbärstomater 
Olivolja och salt
Färska eller torkade örter, t.ex. rosmarin, basilika och oregano

Sätt ugnen på 90 grader. Skär körsbärstomaterna i tu, och lägg dem på bakplåtspapper. Häll över lite olivolja. Krydda ännu med lite salt och örter.

Körsbärstomaterna är färdiga efter 4-6 timmar i mitten av ugnen.

Njut!





tisdag 28 maj 2013

Pizza på grill

Så här i början av somriga grill säsongen kommer recept på att laga pizza i en grill. Konceptet låter lite konstigt, men kan säga att det blev en av de godaste pizzorna som jag har ätit. Rekommenderas.

Botten (för ca 2 medelstora pizzor)

5-6 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 dl ljummet vatten

Blanda först alla torra ingredienser. Tillsätt vattnet och olivoljan och knåda lätt i ca 5 minuter. Täck över degen med t.ex. en kökshandduk och låt degen jäsa i ca 30-45 minuter.

Värm upp grillen.

Dela färdigt jästa degen i två delar. Lägg degen på aluminiumfolie, som du först har penslat med olivolja. Bred ut degen med händerna jämnt över foliet så att bottnen blir tunn och jämn. 



Fyllning

Tomatkross/ tomat puré
Parmaskinka
Blåmögelost
Mozzarella
Basilika
Rucola

Lägg först pizzabottnen utan fyllning på grillen i ca 3-4 minuter, eller tills bottnen på undre sidan har fått lite färg. Lägg därefter på fyllningen. Pizzan är klar då osten har smält och fått lätt färg. Tillsätt ännu till slut rucola och häll över lite balsamico.




onsdag 22 maj 2013

Lätt rabarberpaj



Första gången på lande så finns det inte ännu alla ingredienser i skåpet för en extempore rabarber paj. Men jag fixa av det som fanns, och det blev faktiskt ganska bra.

Botten:

125 gram rumstempererat smör
1,75 dl socker
Mjöl ca 2,5 dl (eller så mycket att degen känns fast)

Fyllning:
4-5 stjälkar rabarber skurna i små bitar
1 dl socker
1 burk kvarg
1 ägg

Dekorera med t.ex. jordgubbar

Rör om sockret och smöret tills det blir en tjock massa. Blanda i vetemjöl tills konsistensen känns fast. Lägg massan i en smord pajform.
Skär rabarbern i tunna skivor. Så här i början av säsongen behöver man int ta bort skalet på rabarbern. Häll rabarber skivorna och 0,5 dl socker i en kastrull. Värm upp blandningen tills sockret har smultit. Häll rabarber & socker blandningen på paj bottnen.
Blanda kvargen med 0,5 dl socker och ett ägg. Häll kvarg blandningen på rabarbern. Grädda pajen i 190 graders ugn ca 30 minuter, eller tills ytan har fått en gyllene brun färg.
Dekorera pajen med färska jordgubbar.