lördag 2 november 2013

Lammlägg i ugn

Då dagarna blir kortare och mörkare får jag lust att laga olika slags grytor. Det finns så mycket gott man kan laga i gryta. Och det bästa är att när man väl ha fått alla ingredienser i grytan, kan man gå t.ex. ut och sporta under tiden då maten blir färdig. När man kommer tillbaka doftar det otroligt gott i hemmet.

Förra lördagen kom min kusin och hans fru Joanna till oss på middag. Det blev lammlägg till huvudrätt, som hade varit 10 timmar i ugnen.

Lammlägg i ugn

4 st lammlägg
1 flaska rödvin
3 msk oxfond
en hel kruka färsk rosmarin
en hel vitlök
5 lökar
2 stora morötter
1 palsternacka
1 kålrot
1 liter vatten
peppar


Gör så här

1. Ta lammläggen ut i rumstemperatur ca en timme före de ska i ugnen.
2. Skär alla grönsaker i små bitar. Löken kan du lämna i klyftor, eftersom de mjuknar och blir mindre i grytan. Samma sak med vitlöken, lämna dem som hela klyftor.
3. Koka vattnet och blanda i oxfonden, 1 dl färsk rosmarin och peppar.
4. Värm ugnen till 100 grader.
5. Stek lammläggen snabbt i smör så att de får färg (stek bara ca 2 minuter)
6. Lägg lammläggen i grytan och blanda i alla grönsakerna, fonden med rosmarinen och häll ännu över vinet.
7. Häll på till slut resten av färska rosmarinet som du har klippt i mindre bitar.
8. Sätt grytan i ugnen. Efter 7,5 timmar i ugnen, höj värmen till 150 grader. Håll köttet ännu i 2,5h i ugnen.
9. Låt grytan stå i ca 30 minuter före servering.
10. Servera tillsammans med t.ex. gräddpotatis och grekisk sallad (fetaost passar utmärkt med lamm).





















Höstens smoothie nr 3


Vi har haft lite flunsa här hemma, så försöker göra lite extra vitaminrika smoothies. Dagens smoothie innehöll följande:


















1 banan
2 kiwin
1 pärön
2 dl svarta vinbär
2 msk havtorn
2 dl lingon
4 stora matskedar turkisk yoghurt
1 tsk honung



söndag 27 oktober 2013

Höstens smoothie nr 2


Dagens smoothie smaksatte jag lite med honung och pappas hemlagade svartvinbärssaft för att få lite extra god smak. Och använde förstås vitaminrika havtorn =)

2,5 dl naturell yoghurt
2 msk havtorn
3 dl blåbär
1 banan
1 apelsin
1 msk honung
0,5 dl svartvinbärssaft


















lördag 26 oktober 2013

Fredagspizza

En fredag kväll efter jobbet smakar det extra gott med hemlagad pizza tillsammans med ett glas rödvin. Pizzabottnen får lite extra smak av att jag ersatte lite av vetemjölet med grahamsmjöl.

Fredagspizza för två
















2 st mozzarella
1 knippe rucola
ca 10 st inhemska körsbärstomater
1 rödlök
5 msk tomatpuré
ett paket parmaskinka (cirka 130 g)
balsamico

Pizza botten

25 g jäst
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk socker
1 tsk salt
2 dl ljummet vatten
1,5 msk olivolja

1. blanda färskäjästen i det ljumma vattnet i en bunke. Rör om lätt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna.
3. Låt degen jäsa på ett varmt ställe i ca 60-90 minuter.
4. Värm upp ugnen till 250 grader (bottnen blir bäst i en ordentligt varm ugn).


Fyllning

5. Under tiden degen jäser kan du förbereda alla ingredienser som du ska ha på pizzan. Skär körsbärstomaterna itu och skär mozzarellan och rödlöken i tunna skivor.
6. Kavla ut degen till ett ganska tunt botten, och lägg bottnen på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
7. Bred ut tomatpurén, lägg därefter på parmaskinkan, rödlökringarna, halverade körsbärstomaterna (bottnen nedåt), och till slut mozzarellaskivorna.
8. Lägg pizzan i ugnen och låt gräddas i ca 15 minuter, eller tills mozzarellan får färg.
9. Dekorera med rucola och häll på ännu lite av balsamico.





måndag 21 oktober 2013

Räkrisotto med chili och safran

Risotto är alltid lika gott och enkelt att laga. Den här risotton får en liten extra kick av färsk chili.



















Recept för 4-5 personer

4 dl arborio ris
en hel röd chili
0,5 g safran
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl matgrädde
2,5 dl färskriven parmesanost
360 g räkor
en knippe färsk dill till dekoration
1 citron
1l vatten
2 st grönsaksbuljonger
2 dl matgrädde

1. Skär löken, vitlöken och chilin i små bitar och fräs lätt på en stekpanna tillsammans med lite olivolja.
2. Koka upp 1 l vatten och häll i 2 st grönsaksbuljonger.
3. Häll i arborio riset i stekpannan tillsammans med löken, chilin och rör om. Låt riset blandas jämt med löken och chilin, och fräs ca 2 minuter till.
4. Häll i 3 dl buljongvätska och låt riset koka på låg värme.
5. Tillsätt vätska alltid då tidigare vätskan har sugits in i riset. Rör emellanåt om.
6. Då riset börjar bli "al dente" mjukt, häll i 2 dl matgrädde och räkorna.
7. Blanda till slut i safran, citronsaften och parmesanosten.



söndag 20 oktober 2013

Cupcakes


Min vän Emma hade lagat otroligt goda och fina cupcakes igår, morotkaks-cupcakes och i den nedre bilden cupcakes med hemlagad lemon curd och marängtopp, mums!!













onsdag 16 oktober 2013

Höstens smoothie nr 1

Nu lönar det sig att äta mycket bär så att man inte blir sjuk. Förra vintern gjorde jag nästan varje dag smoothies med olika slags bär, och tror att det hade en stor inverkan på att jag och min sambo inte var en enda dag sjuka.
















100 g havtorn
200 g blåbär
100 g jordgubbar
1 tsk vaniljsocker
2 tsk honung
0,5 tsk malen kanel
250 g naturell kvarg

1. Häll alla ingredienser i en mixer och rör om. Snabbt och enkelt =)