söndag 21 juli 2013

fredag 19 juli 2013

Potatissallad med körsbärstomater och avokado


En sallad med nypotatis, avokado, rucola och körsbärstomater. En kombination som får åtminstone mig, som älskar avokado och körsbärstomater, att bli hungrig :)

Recept för fyra personer

800-900 gram nypotatis
3 st sommarlök
2 mjuka avokadon
200 gram finska körsbärstomater
en kruka rucola
2 msk färskpressad citronsaft

Tvätta potatisarna och koka dem mjuka. Skär löken i tunna skivor. Skär tomaterna i klyftor. Riv rucolan i mindre bitar. Skär avokadon i tu och gräv ut avokado köttet med en sked. Låt potatisen svalna och skär därefter i tunna skivor. Gör därefter dressingen. Blanda alla ingredienser, förutom avokadon, och dressingen i en skål. Lägg till sist avokado bitarna med, och häll över dem citronsaften. 

Dressing

0.75 dl olivolja
2 msk vittvinsvinäger
2 msk färskpressad citronsaft
peppar & salt
1 dl färska örter, t.ex salvia & basilika

Blanda alla ingredienser till dressingen, skär örterna fint och rör med i dressingen. Häll den över salladen och njut!

Blomkålssallad med rostade pinjenötter

Här kommer ett enkelt men lite annorlunda recept på blomkål. Själv tycker jag att det passar jätte bra med grillmat istället för t.ex. potatis. Rekommenderar :)

Du behöver:

en blomkål
1 dl pinjenötter
1 msk olivolja

Dressing

1 vitlöksklyfta
i knippe gräslök
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk kapris
färsk malen svartpeppar enligt egen smak
1 dl olivolja

Skär blomkålen i tunna skivor. Häll ca 1 msk olivolja i en stekpanna och hetta upp pannan. Stek blomkålsskivorna i några minuter, tills de har fått gyllene brun färg. Stek pinjenötterna lätt bruna.
Därefter kan du tillreda dressingen. Skär vitlöken och gräslöken till små bitar. Blanda i resten av ingredienserna. Häll dressingen över blomkålen.




söndag 14 juli 2013

Marängsviss

Igår kväll gjorde vi på lande en av sommarens godaste och enklaste efterrätter. Här kommer receptet, rekommenderas en solig sommarkväll. 


Marängen:

3 äggvitor (äggen ska helst vara rumsvarma så blir marängen bäst)
1,5 dl socker
1 msk citronsaft

Jag pröva nu att laga marängen på ett lite annorlunda sätt än förr, och det blev faktiskt jätte bra. Istället för att vispa i äggvitorna all socker, så vispade jag först äggvitorna till skum, därefter hällde jag långsamt i 0,7 dl socker. Därefter ska det vispas tills äggvitorna bildar en hårdare skum/massa. Häll samtidigt i citronsaften. Därefter blanda i resten av sockret. 
Sätt ugnen på 110 grader. Bilda jämnstora små bakelser av marängen. Grädda dem i 55-65 minuter, tills de har fått lite färg. Marängen blir enligt mig passligt färdiga då de har fått lite färg, och bottnen är hård om man slår till lätt med fingrarna. 



Övrigt som du behöver:

Färska bär (vi hade röda vinbär från landet plus jordgubbar)
Grädde
Vaniljglass
Egen chokladsås


Chokladsås:

1 dl socker
1 dl vatten
4 msk kakaopulver

Blanda ner alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och rör om tills såsen tjocknar. Det lönar sig att laga såsen en stund före man ska äta efterrätten, så att den hinner svalna.


måndag 8 juli 2013

Smultron & blåbärspaj

Oftast brukar jag laga bärpaj med smuldeg. Men nu ville jag pröva med bulldeg som botten. Idag på eftermiddagen gick vi med min kille och Nala ut i Ekenäs skogar för att se om det redan finns blåbär. Det fanns lite, men vi hittade inte tillräckligt till en paj, så vi fick plocka lite smultron på holmen.



Ingredienser:
20 g jäst
1,5 dl fingervarm mjölk
4-5 dl mjöl
2 tsk kardemumma
0,5 dl socker
1/2 tsk salt
0,5 dl smält smör

Fyllning:
3-4 dl färska bär
0,5 dl socker
2 msk potatismjöl
1 ägg



Blanda jästen i fingervarm mjölk. Blanda i resten av ingredienserna. Blanda mjölet i sist, genom att hälla i långsamt mjöl samtidigt som du blandar om degen med en träslev. Lägg degen i en smord pajform. Låt degen jäsa i ca 20 minuter på ett varmt ställe. 
Blanda sockret och potatismjölet med bären. Häll bären på pajbottnen. Värm ugnen till 225 grader. Grädda pajen i ca 20 minuter, eller tills den är gyllenebrun. 


söndag 7 juli 2013

Blomkålspurésoppa


Nu börjar det finnas finsk blomkål i butikerna. Dessutom är blomkål jätte hälsosamt, den innehåller rikligt med både B och C vitamin. 
Det här receptet passar bra som en lätt lunch, eller som förrätt en varm sommarkväll. 

Ingredienser (som förrätt för fyra personer)
700-800 gram blomkål
3 vitlöksklyftor
1 potatis & 1 lök
100 gram naturell färskost
0,5 dl grädde
1,5 tsk salt
7,5 dl vatten
0,5 dl olivolja

Så här gör du purésoppan:

Skär blomkålen i små bitar, använd även bladen. Skär även potatisen och löken i klyftor. Bryn grönsakerna snabbt i en kastrull med olja. Tillsätt därefter vattnet och salten. Koka grönsakerna i ca 15 minuter, tills de blir mjuka. Då grönsakerna är mjuka, gör soppan till puré med en stavmixer. Blanda i grädden och osten. Dekorera till slut med färska örter, t.ex. dill. Njut av den somriga och hälsosamma soppan :)



Skärgårdslimpa

Under sommarlovet brukar jag ofta baka skärgårdslimpa. Det hör helt enkelt till sommar, och limpan passar utmärkt med nästan vad som helst, speciellt med olika fiskrätter. 




Ingredienser för tre limpor:

1 l surmjölk (helst hushållssurmjölk, eller annan med högre fetthalt)
50 g jäst
3 dl sirap
3 dl ölmalt
3 dl havregryn
3 dl rågmjöl
1 msk salt
10 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
0,5 dl sirap

Värm surmjölken i en kastrull på låg värme, tills den blir fingervarm. Smula i jästen och rör om ordentligt tills jästen har smultit. Blanda ner resten av ingredienserna (förutom vattnet och 1/2 dl sirap). Smörj tre brödformar med smör. Lägg degen i formarna och låt degen jäsa i 90 minuter under en kökshandduk. 
Värm ugnen till 175 grader och grädda limporna i mitten av ugnen i två timmar. Efter ca 90 minuter pensla limporna med sirapsvatten (1,5 dl vatten + 0,5 dl sirap). Låt limporna vara ännu 30 minuter kvar i ugnen efter att du har penslat över dem med sirapsvattnet. 

Skärgårdslimpan är som bäst efter en natt i kylskåpet. Det lönar sig även att spara limpan i kylen, så får den djupare smak.