söndag 27 oktober 2013
Höstens smoothie nr 2
Dagens smoothie smaksatte jag lite med honung och pappas hemlagade svartvinbärssaft för att få lite extra god smak. Och använde förstås vitaminrika havtorn =)
2,5 dl naturell yoghurt
2 msk havtorn
3 dl blåbär
1 banan
1 apelsin
1 msk honung
0,5 dl svartvinbärssaft
lördag 26 oktober 2013
Fredagspizza
En fredag kväll efter jobbet smakar det extra gott med hemlagad pizza tillsammans med ett glas rödvin. Pizzabottnen får lite extra smak av att jag ersatte lite av vetemjölet med grahamsmjöl.
Fredagspizza för två
2 st mozzarella
1 knippe rucola
ca 10 st inhemska körsbärstomater
1 rödlök
5 msk tomatpuré
ett paket parmaskinka (cirka 130 g)
balsamico
Pizza botten
25 g jäst
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk socker
1 tsk salt
2 dl ljummet vatten
1,5 msk olivolja
1. blanda färskäjästen i det ljumma vattnet i en bunke. Rör om lätt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna.
3. Låt degen jäsa på ett varmt ställe i ca 60-90 minuter.
4. Värm upp ugnen till 250 grader (bottnen blir bäst i en ordentligt varm ugn).
Fyllning
5. Under tiden degen jäser kan du förbereda alla ingredienser som du ska ha på pizzan. Skär körsbärstomaterna itu och skär mozzarellan och rödlöken i tunna skivor.
6. Kavla ut degen till ett ganska tunt botten, och lägg bottnen på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
7. Bred ut tomatpurén, lägg därefter på parmaskinkan, rödlökringarna, halverade körsbärstomaterna (bottnen nedåt), och till slut mozzarellaskivorna.
8. Lägg pizzan i ugnen och låt gräddas i ca 15 minuter, eller tills mozzarellan får färg.
9. Dekorera med rucola och häll på ännu lite av balsamico.
Fredagspizza för två
2 st mozzarella
1 knippe rucola
ca 10 st inhemska körsbärstomater
1 rödlök
5 msk tomatpuré
ett paket parmaskinka (cirka 130 g)
balsamico
Pizza botten
25 g jäst
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk socker
1 tsk salt
2 dl ljummet vatten
1,5 msk olivolja
1. blanda färskäjästen i det ljumma vattnet i en bunke. Rör om lätt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna.
3. Låt degen jäsa på ett varmt ställe i ca 60-90 minuter.
4. Värm upp ugnen till 250 grader (bottnen blir bäst i en ordentligt varm ugn).
Fyllning
5. Under tiden degen jäser kan du förbereda alla ingredienser som du ska ha på pizzan. Skär körsbärstomaterna itu och skär mozzarellan och rödlöken i tunna skivor.
6. Kavla ut degen till ett ganska tunt botten, och lägg bottnen på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
7. Bred ut tomatpurén, lägg därefter på parmaskinkan, rödlökringarna, halverade körsbärstomaterna (bottnen nedåt), och till slut mozzarellaskivorna.
8. Lägg pizzan i ugnen och låt gräddas i ca 15 minuter, eller tills mozzarellan får färg.
9. Dekorera med rucola och häll på ännu lite av balsamico.
måndag 21 oktober 2013
Räkrisotto med chili och safran
Risotto är alltid lika gott och enkelt att laga. Den här risotton får en liten extra kick av färsk chili.
Recept för 4-5 personer
4 dl arborio ris
en hel röd chili
0,5 g safran
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl matgrädde
2,5 dl färskriven parmesanost
360 g räkor
en knippe färsk dill till dekoration
1 citron
1l vatten
2 st grönsaksbuljonger
2 dl matgrädde
1. Skär löken, vitlöken och chilin i små bitar och fräs lätt på en stekpanna tillsammans med lite olivolja.
2. Koka upp 1 l vatten och häll i 2 st grönsaksbuljonger.
3. Häll i arborio riset i stekpannan tillsammans med löken, chilin och rör om. Låt riset blandas jämt med löken och chilin, och fräs ca 2 minuter till.
4. Häll i 3 dl buljongvätska och låt riset koka på låg värme.
5. Tillsätt vätska alltid då tidigare vätskan har sugits in i riset. Rör emellanåt om.
6. Då riset börjar bli "al dente" mjukt, häll i 2 dl matgrädde och räkorna.
7. Blanda till slut i safran, citronsaften och parmesanosten.
Recept för 4-5 personer
4 dl arborio ris
en hel röd chili
0,5 g safran
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl matgrädde
2,5 dl färskriven parmesanost
360 g räkor
en knippe färsk dill till dekoration
1 citron
1l vatten
2 st grönsaksbuljonger
2 dl matgrädde
1. Skär löken, vitlöken och chilin i små bitar och fräs lätt på en stekpanna tillsammans med lite olivolja.
2. Koka upp 1 l vatten och häll i 2 st grönsaksbuljonger.
3. Häll i arborio riset i stekpannan tillsammans med löken, chilin och rör om. Låt riset blandas jämt med löken och chilin, och fräs ca 2 minuter till.
4. Häll i 3 dl buljongvätska och låt riset koka på låg värme.
5. Tillsätt vätska alltid då tidigare vätskan har sugits in i riset. Rör emellanåt om.
6. Då riset börjar bli "al dente" mjukt, häll i 2 dl matgrädde och räkorna.
7. Blanda till slut i safran, citronsaften och parmesanosten.
söndag 20 oktober 2013
Cupcakes
onsdag 16 oktober 2013
Höstens smoothie nr 1
100 g havtorn
200 g blåbär
100 g jordgubbar
1 tsk vaniljsocker
2 tsk honung
0,5 tsk malen kanel
250 g naturell kvarg
1. Häll alla ingredienser i en mixer och rör om. Snabbt och enkelt =)
söndag 13 oktober 2013
Lördagsbiff med klyftpotatis och tomat- & örtsallad
Tomat - & örtsallad
Den här salladen passar utmärkt som sidorätt med kötträtter. Varning, passar inte för personer som inte gillar vitlök =)
250 gram inhemska körsbärstomater
3 kvistar färsk basilika
1 knippe färsk ängssyra
2 stora vitlöksklyftor
Salt & peppar
1 msk olivolja
1. Skär körsbärstomaterna i små klyftor.
2. Skär vitlöken i små bitar och blanda i tomaterna.
3. Krydda med salt och peppar.
4. Tillsätt olivoljan.
5. Riv basilikan och ängssyran i mindre bitar. Rör ner i tomatsalladen.
6. Låt stå i rumstemperatur i minst 15 minuter före servering, då kommer smakerna bättre fram.
Klyftpotatisar (recept för två personer)
Ca 4-5 medelstora potatisar
torkade örter (basilika, oregano och timjam)
paprika pulver
lite olivolja
salt & peppar
1. Tvätta potatisarna och skär dem i klyftor
2. Lägg klyftorna på en ugnsplåt, som du har täckt med bakplåtspapper
3. Häll över klyftorna lite olivolja, krydda därefter med valfria torkade örter. Jag använde en örtmix som innehöll torkad basilika, oregano, timjam och rosmarin.
4. Krydda till slut ännu med peppar och salt.
5. Värm ugnen till 220 grader, och grädda potatisarna i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, eller tills potatisklyftorna får en fin färg.
Rödvinssås
4 dl rödvin
3 msk smör
2 msk rörsocker
1,5 msk honung
2 msk oxfond
färsk timjam
1 vitlöksklyfta
Svartpeppar
1. Skär vitlöken i små bitar.
2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med vitlöken.
3. Tillsätt vinet, och låt koka en stund.
4. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka på låg värme i ca fem minuter.
5. Sätt maizena i ett glas och tillsätt ca 0,5 dl vatten. Rör om.
6. Häll maizenan långsamt i såsen medan du hela tiden rör om.
7. Låt såsen puttra ännu på låg värme i ca fem minuter.
Vår middag igår bestod av black angus yttrefilé biffar tillsammans med klyftpotatisar, tomatsallad och rödvinssås. Vi stekte biffarna på en het stekpanna 3x30 sekunder per sida. Under stekningen kryddades biffarna lätt med salt och peppar.
söndag 29 september 2013
Pulled pork hamburgare
Förra lördagen hade vi en härlig tjejmiddag hemma hos oss. Bra sällskap, god mat och vin. Snackar alltså om en perfekt lördag kväll :)
Vi hade med tjejerna talat redan länge om att vi sku vilja pröva på pulled pork, vars recept har under förra sommaren funnits i diverse mattidningar och matbloggar.
Pulled pork tillsammans med hemlagade hamburgar bröd, coleslaw och barbeque sås var ett ganska stort projekt, med absolut värt det! Servera köttet tillsammans med coleslaw, cheddar ost och tomatskivor. Rekommenderar varmt.
Pulled pork:
1,5 kg bit av kassler (räcker med 1 kg för 4 personer, 1,5 kg var helt för mycket för oss fyra)
Vatten ca 3-4 dl
0,75 dl farinsocker
2 msk cayenne peppar
2 msk svartpeppar
2 msk malen spiskummin
2 msk chili flakes
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
1. Marinera köttet helst redan kvällen innan. Blanda alla ingredienserna till kryddmixet och bred det ut på köttet. Lägg köttet med marinaden i t.ex. fryspåse och låt stå i kylen i minst 10 timmar.
2. Ta ut köttet ca 45 minuter före du lägger den i ugnen. Värm ugnen till 110 grader.
3. Lägg köttet i en gryta med lock. Täck köttet till ca hälften med vatten. Lägg i ugnen.
4. Grädda köttet i ugnen i tre timmar i 110 grader. Sänk därefter värmen till 90 grader och grädda köttet ännu i tre timmar till.
5. Efter sex timmar stäng av värmen, men låt grytan stå ännu ca två timmar i ugnen, så att köttet får dra sig.
6. Riv köttet till små bitar t.ex. m.h.a två gafflar.
Under tiden köttet är i ugnen kan du baka hamburgarbröden och laga barbeque såsen.
Hamburgarbröd (ca 8 st):
75 g jäst
0,5 dl vetemjöl
7,5 dl mer grovt mjöl, t.ex. semlemjöl
1 ägg
2,5 dl ljummet vatten
0,5 dl varm mjöl
2 msk socker
sesamfrön
1 tsk salt
2 msk smör
1. Värm mjölken och vattnet så att det blir s.k. hand varmt.
2. Blanda i jästen, saltet och sockret. Låt stå en stund
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Blanda i smöret i mjölen (smöret ska vara rumstempererat).
5. Rör i jästblandningen och ägget.
6. Knåda i ca 5 minuter. Låt degen därefter jäsa i minst två timmar.
7. Då degen har jäst bred ut den på t.ex. ett bord med mjöl. Gör jämna ca 8 st bollar, och rulla för hand till jämnstora semlor.
8. Bred semlorna ut på en plåt som har bakplåtspapper. Låt semlorna jäsa ännu i minst 45 minuter.
9. Söndra ett ägg och pensla semlorna med ägget. Lägg på ännu sesamfrön.
10. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills semlorna får bra färg (ugnen ska vara på ca 200 grader).
Barbeque sås:
400 g tomatkross
2 msk soija
3 vitlöksklyftor
1 lök
2 msk olivolja
3 msk mörk sirap
0,75 dl farinsocker
1 hel chili fint hackad
2,5 msk rödvins vinäger
2 st lime
1. Skär löken och vitlöken och fräs dem lätt i en kastrull tillsammans med olivolja.
2. Tillsätt alla andra ingredienser och rör om.
3. Låt koka på lågt värme i ca 1,5 timme.
4. Då köttet är färdigt riven, häll i barbeque såsen och rör om.
Coleslaw:
1/4 bit kål
1 morot
2 msk dijon senap
150 g créme fraîche
70 g gräddfil
Salt & peppar
1. Skär kålen i små bitar och häll i en skål.
2. Skala moroten och riv med en rivjärn till tunna bitar. Blanda tillsammans med kålen.
3. Rör i créme fraîchen och gräddfilen. Tillsätt även senapen.
4. Krydda till sist enligt eget smak och tycke med salt och peppar.
Vi hade med tjejerna talat redan länge om att vi sku vilja pröva på pulled pork, vars recept har under förra sommaren funnits i diverse mattidningar och matbloggar.
Pulled pork tillsammans med hemlagade hamburgar bröd, coleslaw och barbeque sås var ett ganska stort projekt, med absolut värt det! Servera köttet tillsammans med coleslaw, cheddar ost och tomatskivor. Rekommenderar varmt.
Pulled pork:
1,5 kg bit av kassler (räcker med 1 kg för 4 personer, 1,5 kg var helt för mycket för oss fyra)
Vatten ca 3-4 dl
0,75 dl farinsocker
2 msk cayenne peppar
2 msk svartpeppar
2 msk malen spiskummin
2 msk chili flakes
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
1. Marinera köttet helst redan kvällen innan. Blanda alla ingredienserna till kryddmixet och bred det ut på köttet. Lägg köttet med marinaden i t.ex. fryspåse och låt stå i kylen i minst 10 timmar.
3. Lägg köttet i en gryta med lock. Täck köttet till ca hälften med vatten. Lägg i ugnen.
4. Grädda köttet i ugnen i tre timmar i 110 grader. Sänk därefter värmen till 90 grader och grädda köttet ännu i tre timmar till.
5. Efter sex timmar stäng av värmen, men låt grytan stå ännu ca två timmar i ugnen, så att köttet får dra sig.
6. Riv köttet till små bitar t.ex. m.h.a två gafflar.
Under tiden köttet är i ugnen kan du baka hamburgarbröden och laga barbeque såsen.
Hamburgarbröd (ca 8 st):
75 g jäst
0,5 dl vetemjöl
7,5 dl mer grovt mjöl, t.ex. semlemjöl
1 ägg
2,5 dl ljummet vatten
0,5 dl varm mjöl
2 msk socker
sesamfrön
1 tsk salt
2 msk smör
1. Värm mjölken och vattnet så att det blir s.k. hand varmt.
2. Blanda i jästen, saltet och sockret. Låt stå en stund
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Blanda i smöret i mjölen (smöret ska vara rumstempererat).
5. Rör i jästblandningen och ägget.
6. Knåda i ca 5 minuter. Låt degen därefter jäsa i minst två timmar.
7. Då degen har jäst bred ut den på t.ex. ett bord med mjöl. Gör jämna ca 8 st bollar, och rulla för hand till jämnstora semlor.
8. Bred semlorna ut på en plåt som har bakplåtspapper. Låt semlorna jäsa ännu i minst 45 minuter.
9. Söndra ett ägg och pensla semlorna med ägget. Lägg på ännu sesamfrön.
10. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills semlorna får bra färg (ugnen ska vara på ca 200 grader).
Barbeque sås:
400 g tomatkross
2 msk soija
3 vitlöksklyftor
1 lök
2 msk olivolja
3 msk mörk sirap
0,75 dl farinsocker
1 hel chili fint hackad
2,5 msk rödvins vinäger
2 st lime
1. Skär löken och vitlöken och fräs dem lätt i en kastrull tillsammans med olivolja.
2. Tillsätt alla andra ingredienser och rör om.
3. Låt koka på lågt värme i ca 1,5 timme.
4. Då köttet är färdigt riven, häll i barbeque såsen och rör om.
Coleslaw:
1/4 bit kål
1 morot
2 msk dijon senap
150 g créme fraîche
70 g gräddfil
Salt & peppar
1. Skär kålen i små bitar och häll i en skål.
2. Skala moroten och riv med en rivjärn till tunna bitar. Blanda tillsammans med kålen.
3. Rör i créme fraîchen och gräddfilen. Tillsätt även senapen.
4. Krydda till sist enligt eget smak och tycke med salt och peppar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)