söndag 15 december 2013
Lingonlimpa till julbordet
En väldigt god och enkel limpa till julbordet. Passar otroligt bra med gravad lax och rom.
Receptet är ursprungligen från Hufvudstadsbladet för några år sedan, men jag har gjort lite modifieringar i ingredienserna.
Jullimpa med lingon
200 g frysta lingon
1,5 dl mörk sirap
4,5 dl grovt rågmjöl
4,5 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1 tsk salt
2 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
Gör så här:
1. Blanda först de torra ingredienser tillsammans.
2. Häll i mjölblandningen först filmjölken, sirapen och till slut de frysta lingonen. Rör om försiktigt.
3. Häll degen i en 1,5 liters smord brödform.
4. Värm ugnen till 185 grader.
5. Grädda i mitten av ugnen i 1,5 timme. Täck efter en timme brödet med folie, så att ytan inte bränns.
fredag 6 december 2013
Tranbär- & kinuskipavlova
En skön dag idag, Finlands självständighetsdag och snart ska vi till mina föräldrar och bada bastu och njuta av en god middag med hela familjen. Nedan kommer recept på en efterrätt som passar bra till den här årstiden. Pavlova med tranbär, kinuskisås med kardemumma och frukter.
Julig pavlova
Jag ville laga en efterrätt som är fräsch, festlig och lämplig vid juletider.
Kardemumma och kanel i marängsmeten ger marängen en härlig och julig smak.
Tranbär och kinuskisås är också en ganska bra kombination, så varför inte kombinera
alla ihop till en julig pavlova.
1. Laga marängen enligt mitt tidigare inlägg Marängrecept.
Tillsätt i marängsmeten 1 tsk malen kanel och 1 tsk kardemumma.
Fyllning
3,5 dl grädde
200 g tranbär
3 stora matskedar ekologisk turkisk yoghurt
1,5 tsk vaniljsocker
3 msk socker
Vispa grädden och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg fyllningen på marängen.
Kinuskisås smaksatt med kardemumma
4 dl grädde
2 dl farinsocker
1 matsked kardemumma
1. Koka på låg värme i ca 10 minuter grädden och farinsockret, rör om
med jämna mellanrum. Tillsätt kardemumman. Låt kinuskisåsen
svalna och häll sedan på pavlovan.
Dekoration
1 apelsin
2 mjuka kiwin
en halv granatäppel
1 passionsfrukt
1. Skär apelsinen och kiwin i små bitar. Lägg på pavlovan.
2. Ta ut fröna från granatäpplet, kolla tips om hur man lättast får fröna ut
3. Dekorera till sist med granatäppel frön och passionsfrukt.
Julig pavlova
Jag ville laga en efterrätt som är fräsch, festlig och lämplig vid juletider.
Kardemumma och kanel i marängsmeten ger marängen en härlig och julig smak.
Tranbär och kinuskisås är också en ganska bra kombination, så varför inte kombinera
alla ihop till en julig pavlova.
1. Laga marängen enligt mitt tidigare inlägg Marängrecept.
Tillsätt i marängsmeten 1 tsk malen kanel och 1 tsk kardemumma.
Fyllning
3,5 dl grädde
200 g tranbär
3 stora matskedar ekologisk turkisk yoghurt
1,5 tsk vaniljsocker
3 msk socker
Vispa grädden och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg fyllningen på marängen.
Kinuskisås smaksatt med kardemumma
4 dl grädde
2 dl farinsocker
1 matsked kardemumma
1. Koka på låg värme i ca 10 minuter grädden och farinsockret, rör om
med jämna mellanrum. Tillsätt kardemumman. Låt kinuskisåsen
svalna och häll sedan på pavlovan.
Dekoration
1 apelsin
2 mjuka kiwin
en halv granatäppel
1 passionsfrukt
1. Skär apelsinen och kiwin i små bitar. Lägg på pavlovan.
2. Ta ut fröna från granatäpplet, kolla tips om hur man lättast får fröna ut
3. Dekorera till sist med granatäppel frön och passionsfrukt.
måndag 2 december 2013
Granatäppelsallad
Igår kväll blev det middag hemma hos mina föräldrar, och jag ville laga en extra god sallad vid sidan av huvudrätten. Det blev förstås med säsongens bästa ingrediens, granatäppel.
Julig granatäppelsallad (för 4-6 personer)
Salladsdressing:
Julig granatäppelsallad (för 4-6 personer)
Frön från ett granatäppel
2 mjuka avokadon
150 g inhemska körsbärstomater
en halv gurka
en stor mozzarella "di buffala"
2 persimoner
Salladsblad (t.ex. Romano eller av den krispiga sorten)
Salladsdressing:
0,75 dl kallpressad olivolja
3 msk vittvinsvinäger
färskmalen svartpeppar
1. Skölj noga salladsbladen, tomaten och gurkan.
2. Skär körsbärstomaterna i klyftor.
3. Skär gurkan, persimonen och mozzarellan i lämpliga bitar.
4. Skrapa ut fröna från granatäpplet enligt instruktionerna i i det här inlägget
5. Gör salladsdressingen och häll på salladen, rör försiktigt om.
6. Skär valnötterna till lite mindre bitar och häll på salladen.
5. Gör salladsdressingen och häll på salladen, rör försiktigt om.
6. Skär valnötterna till lite mindre bitar och häll på salladen.
söndag 1 december 2013
Morfars dadelkaka
Glad första advent och lilla jul åt alla! Första advent till ära blev det dadelkaka
idag hos min mormor och morfar. Min morfar lagar varje jul dadelkaka, det är
en av hans bravurer.
Morfars dadelkaka
250 g färska dadlar
3,5 dl grovt vetemjöl
1 tsk soda
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
3 dl vatten
200 g smör
1 ägg
1. Koka dadlarna tillsammans med sockret i 3 dl vatten tills dadlarna blir mjuka.
Mosa dem med en stavmixer till en jämn blandning.
2. Tillsätt smöret och låt den smälta i dadelmassan. Rör om.
3. Tillsätt ägget och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser tillsammans och rör i dadelmassan.
5. Smörj en hög kakform och häll dadelsmeten i formen.
6. Värm ugnen till 175 grader.
7. Grädda i mitten av ugnen dadelkakan i ca 45-50 minuter.
8. Låt kakan stå i minst ett dygn före servering så får den en extra god smak.
9. Kakan blir bättre med tiden, och hålls bra i ca två veckor.
idag hos min mormor och morfar. Min morfar lagar varje jul dadelkaka, det är
en av hans bravurer.
Morfars dadelkaka
250 g färska dadlar
3,5 dl grovt vetemjöl
1 tsk soda
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
3 dl vatten
200 g smör
1 ägg
1. Koka dadlarna tillsammans med sockret i 3 dl vatten tills dadlarna blir mjuka.
Mosa dem med en stavmixer till en jämn blandning.
2. Tillsätt smöret och låt den smälta i dadelmassan. Rör om.
3. Tillsätt ägget och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser tillsammans och rör i dadelmassan.
5. Smörj en hög kakform och häll dadelsmeten i formen.
6. Värm ugnen till 175 grader.
7. Grädda i mitten av ugnen dadelkakan i ca 45-50 minuter.
8. Låt kakan stå i minst ett dygn före servering så får den en extra god smak.
9. Kakan blir bättre med tiden, och hålls bra i ca två veckor.
lördag 30 november 2013
Granatäppel & persimon
Dagens smoothie innehåller granatäppelfrön och persimon. En härlig kombination som tillsammans bildar en mjuk och god smak.
Ni har säkert märkt att det nu finns granatäppel i butikerna, säsongen för dem är nu som bäst. Frukten i sig själv liknar utifrån ett äppel, men innehåller små röda frön, som är saftiga och smakar lite syrligt. Granatäpplets frön innehåller rikligt med antioxidanter, speciellt flavonoider som är otroligt hälsosamma. Det sägs att granatäppel är en av de mest vitaminrika frukterna.
De små fröna passar utmärkt i sallader, olika efterrätter och även i smoothie. Fröna får man lättast ut genom att tryckande rulla frukten med handen mot en bordsyta (kolla bilden nedanför). Tryck ganska ordentligt, så att fröna lossar. Man hör tydligt hur fröna lossar från frukten då du rullar den mot bordsytan.
Skär därefter frukten i tu, och därefter ännu i fyra jämnstora klyftor.
Sväng varje klyfta utåt, så faller fröna lätt bort. Akta kärnornas röda färg,
ifall frukten är ordentligt mogen lossnar saften väldigt lätt, så det lönar sig
inte att skära i frukten med en vit t-skjorta.
Nu till smoothiens andra ingrediens, persimon. Persimon är även nu i bästa säsong,
och passar också jätte bra i sallader, efterrätt, tillsammans med starka ostar och smoothies.
Granatäppel & persimon smoothie
Frön från ett helt granatäppel
2 persimon
4 msk ekolgisk turkisk yoghurt
3 msk lime saft
Blanda allt i en mixer och njut!
Ni har säkert märkt att det nu finns granatäppel i butikerna, säsongen för dem är nu som bäst. Frukten i sig själv liknar utifrån ett äppel, men innehåller små röda frön, som är saftiga och smakar lite syrligt. Granatäpplets frön innehåller rikligt med antioxidanter, speciellt flavonoider som är otroligt hälsosamma. Det sägs att granatäppel är en av de mest vitaminrika frukterna.
De små fröna passar utmärkt i sallader, olika efterrätter och även i smoothie. Fröna får man lättast ut genom att tryckande rulla frukten med handen mot en bordsyta (kolla bilden nedanför). Tryck ganska ordentligt, så att fröna lossar. Man hör tydligt hur fröna lossar från frukten då du rullar den mot bordsytan.
Skär därefter frukten i tu, och därefter ännu i fyra jämnstora klyftor.
Sväng varje klyfta utåt, så faller fröna lätt bort. Akta kärnornas röda färg,
ifall frukten är ordentligt mogen lossnar saften väldigt lätt, så det lönar sig
inte att skära i frukten med en vit t-skjorta.
Nu till smoothiens andra ingrediens, persimon. Persimon är även nu i bästa säsong,
och passar också jätte bra i sallader, efterrätt, tillsammans med starka ostar och smoothies.
Granatäppel & persimon smoothie
Frön från ett helt granatäppel
2 persimon
4 msk ekolgisk turkisk yoghurt
3 msk lime saft
Blanda allt i en mixer och njut!
söndag 24 november 2013
Höstens smoothie nr 4 med passionsfrukt & havtorn
Kombinationen låter konstig, jag vet, men alltså passionsfrukt
och havtorn passar så bra tillsammans. Passionsfrukt är en ganska
sur frukt, och havtorn är ett jätte surt bär. Men konstigt nog så skapar
dessa två en bra kombination. Rekommenderar att pröva på.
Passionsfrukts- & havtornssmoothie
Recept för två personer:
1 passionsfrukt
2 msk havtorn
4 stora matskedar ekologisk turkisk yoghurt
1 banan
Mixa allting i en mixer och njut. Lätt som en plätt, och dessutom hälsosamt
med massor av vitaminer. Visste ni att havtorn innehåller mest vitaminer av alla
bärsorter, C, A och E vitaminer.
och havtorn passar så bra tillsammans. Passionsfrukt är en ganska
sur frukt, och havtorn är ett jätte surt bär. Men konstigt nog så skapar
dessa två en bra kombination. Rekommenderar att pröva på.
Passionsfrukts- & havtornssmoothie
Recept för två personer:
1 passionsfrukt
2 msk havtorn
4 stora matskedar ekologisk turkisk yoghurt
1 banan
Mixa allting i en mixer och njut. Lätt som en plätt, och dessutom hälsosamt
med massor av vitaminer. Visste ni att havtorn innehåller mest vitaminer av alla
bärsorter, C, A och E vitaminer.
söndag 17 november 2013
Feta med färsk chili i ugn
Feta i ugn blir mjuk, nästan så att den blir flytande. Otroligt gott och enkelt!
Det här behöver du:
200 gram feta ost
en röd chili
olivolja
nymalen svartpeppar
1. Värm ugnen till 180 grader.
2. Lägg fetan på en plåt täckt med folie.
3. Skär färsk chili i små bitar och lägg jämt över fetan.
4. Häll på ca 1,5 msk olivolja och krydda med färskmalen svartpeppar.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, eller tills fetan har blivit ordentligt mjuk (nästan lös).
Feta passar utmärkt med t.ex. bulgursallad (bild nedan) som innehåller kösbärstomater, isbergssallad, avocado, paprika och gurka.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)