Pargas pepparkakor får extra god smak av extra mycket kryddor och lite rågmjöl. Rågmjölet ger lite extra åt degen.
Recept för ca 50 pepparkakor
2 dl mörk sirap
500 g smör
12 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
4 dl socker
1 tsk malen kardemumma
1,5 msk kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen nejlika
2 tsk pomeransskal (malen)
3 st ägg
1 msk soda
1. Smält smöret i en stor kastrull.
2. Tillsätt socker, sirap och alla kryddor förutom soda.
3. Blanda mjölen och sodan.
4. Låt smeten svalna medan du då och då rör om.
5. Rör i äggen, som du först har vispat lätt i en skål.
6. Tillsätt mjölen och blanda om.
7. Låt degen stå minst ett dygn i kylskåpet (smaken blir bättre ju längre du låter degen stå)
8. Baka ut pepparkakor och grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter (värm ugnen till 210 grader)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar