lördag 21 december 2013

Pargas pepparkakor

Idag har vi haft fart på här hemma. Vi har bakat pargas pepparkakor, julbröd, julgodis och igår kväll prövade jag på hemlagad senap.

Pargas pepparkakor får extra god smak av extra mycket kryddor och lite rågmjöl. Rågmjölet ger lite extra åt degen.




















Recept för ca 50 pepparkakor

2 dl mörk sirap
500 g smör
12 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
4 dl socker
1 tsk malen kardemumma
1,5 msk kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen nejlika
2 tsk pomeransskal (malen)
3 st ägg
1 msk soda

1. Smält smöret i en stor kastrull.
2. Tillsätt socker, sirap och alla kryddor förutom soda.
3. Blanda mjölen och sodan.
4. Låt smeten svalna medan du då och då rör om.
5. Rör i äggen, som du först har vispat lätt i en skål.
6. Tillsätt mjölen och blanda om.
7. Låt degen stå minst ett dygn i kylskåpet (smaken blir bättre ju längre du låter degen stå)
8. Baka ut pepparkakor och grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter (värm ugnen till 210 grader)









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar