söndag 19 maj 2013

Somrig rabarber & rosmarin chutney

I förra torsdagens Helsingin Sanomat fanns ett recept jag lag märke till, rabarber & rosmarin chutney. Kombinationen lät så speciell att jag måste genast pröva på den. Smakkombinationen är faktiskt helt perfekt, och chutneyn smakar utmärkt till grillad sommarmat som t.ex. kötträtter och grillade grönsaker. Det lönar sig att pröva! Dessutom har rabarbersäsongen inte ens börjat ännu ordentligt, så man hinner laga chutneyn flera gången.. :)

Det här behöver du:

ca 600 gram rabarber
3 dl syltsocker
1 1/2 dl brunt rörsocker
en nypa salt
1 dl rödvinsvinäger
1 lök
2-3 tsk finskivad röd cili
4 kvistar rosmarin

Fräs upp skurna löken och chilin.
Häll i rödvinsvinägern och koka upp en stund. Lägg därefter i allt annat förutom rosmarinen. Koka ihop på låg värme i 20 minuter. Lägg i rosmarinen. Låt svalna. Häll chutneyn i glasburkar och ställ i kylen. Det tar ca ett dygn tills syltsockret har inverkat och konsistensen är rätt.

Njut tillsammans med somrig grillmat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar