fredag 26 juli 2013

Matig sommarsoppa


Nu finns det mycket av olika slags inhemska grönsaker som ger maträtter en extra god smak! Idag prövade jag på en soppa med just massor av inhemska grönsaker. För att alla i familjen ska bli mätta, krävs också lite kött, så det blev sommarsoppa med palvad skinka. Skinkan passade faktiskt jätte bra och gav extra god smak.

Soppa för 5-6 personer

Ca 1,5 liter skurna inhemska grönsaker (jag använde blomkål, lök, gröna bönor, morot, potatis, palsternacka)
Ca 2 dl ärter
En bit purjo 
En halv knippe persilja
1 l vatten + 1 grönsaksbuljong
Salt & peppar till kryddnig
2 dl mjölk
2 dl matgrädde
1 dl naturell färskost
300 g palvad skinka (hel bit)




1. Skär alla grönsaker i mindre bitar
2. Fräs löken snabbt i kastrullen med lite olivolja
3. Häll vattnet i kastrullen + grönsaksbuljong och grönsakerna. Koka grönsakerna på mild värme i ca 10 minuter, tills de är nästan färdiga.
4. Blanda i mjölken, matgrädden, osten, purjolöken och den palvade skinkan. Låt stå i ca 5 minuter.
5. Smaksätt till slut med salt & peppar.
6. Häll till slut i ärterna och dekorera med rikligt av persiljan.
7. Servera tillsammans med färskt bröd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar