fredag 26 juli 2013

Bärplockarens dagdröm


Den här kakan smakar och doftar sommar. Först på dagen plockade vi alla bär, hallon och röda vinbär på landet, och blåbären ut i skogen på fastlandet, och på kvällen bakade vi kakan. Jag rekommenderar, om du plockar själv alla bär, att dofta på kakan då den är färdig, det doftar äkta sommar.

"Bärplockarens dagdröm" kaka för 8-10 personer




Botten:
2 st ägg
3/4 dl socker
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Vispa äggen och sockret tills det blir poröst. Blanda alla torra ingredienser i en skild skål. Häll därefter i de i ägg-/sockermassan.
Smörj en ca 23 cm bred löstagbar kakform och häll smeten i formen. Värm ugnen till 175 grader. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
Låt bottnen svalna. Ta den ut ur kakformen, diska formen och lägg i bottnen på nytt i formen så att du har lagt bakplåtspapper under kakbottnen. Bakplåtspappret ska vara både i bottnen och högt upp på kanterna. Det behövs då fyllningen har stelnat, så att du får kakan fint bort från formen på ett kakfat för servering.



Fyllning

4 dl turkisk yoghurt
2 dl grädde
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ca 1 tsk finrivet lime skal
3 gelatinblad
0,5 liter färska bär
2,5 dl bärsoppa + 1 portionspåse gelésocker


Lägg gelatinbladen i blöt (det ska vara rikligt med vatten). Vispa 1,5 dl grädde. Blanda i turkiska yoghurten, limeskalet, sockret och vaniljsockret. Koka upp ca 0,5 dl grädde. Blanda i gelatinbladen och rör om tills de har smultit. Låt svalna en stund. Häll i de smultna gelatinbladen i gräddblandningen genom att hela tiden röra om. Häll fyllningen på kakbottnen. Lägg därefter på de färska bären.
Hetta upp bärsoppan och gelésockret tills de kokar upp. Låt svalna en stund. Häll därefter på blandningen på bären, så att den täcker hela kakan. Låt kakan stå i kylen över natten. Servera därpåföljande dag åt glada sommargäster :)












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar