Glad första advent och lilla jul åt alla! Första advent till ära blev det dadelkaka
idag hos min mormor och morfar. Min morfar lagar varje jul dadelkaka, det är
en av hans bravurer.
Morfars dadelkaka
250 g färska dadlar
3,5 dl grovt vetemjöl
1 tsk soda
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
3 dl vatten
200 g smör
1 ägg
1. Koka dadlarna tillsammans med sockret i 3 dl vatten tills dadlarna blir mjuka.
Mosa dem med en stavmixer till en jämn blandning.
2. Tillsätt smöret och låt den smälta i dadelmassan. Rör om.
3. Tillsätt ägget och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser tillsammans och rör i dadelmassan.
5. Smörj en hög kakform och häll dadelsmeten i formen.
6. Värm ugnen till 175 grader.
7. Grädda i mitten av ugnen dadelkakan i ca 45-50 minuter.
8. Låt kakan stå i minst ett dygn före servering så får den en extra god smak.
9. Kakan blir bättre med tiden, och hålls bra i ca två veckor.
söndag 1 december 2013
lördag 30 november 2013
Granatäppel & persimon
Dagens smoothie innehåller granatäppelfrön och persimon. En härlig kombination som tillsammans bildar en mjuk och god smak.
Ni har säkert märkt att det nu finns granatäppel i butikerna, säsongen för dem är nu som bäst. Frukten i sig själv liknar utifrån ett äppel, men innehåller små röda frön, som är saftiga och smakar lite syrligt. Granatäpplets frön innehåller rikligt med antioxidanter, speciellt flavonoider som är otroligt hälsosamma. Det sägs att granatäppel är en av de mest vitaminrika frukterna.
De små fröna passar utmärkt i sallader, olika efterrätter och även i smoothie. Fröna får man lättast ut genom att tryckande rulla frukten med handen mot en bordsyta (kolla bilden nedanför). Tryck ganska ordentligt, så att fröna lossar. Man hör tydligt hur fröna lossar från frukten då du rullar den mot bordsytan.
Skär därefter frukten i tu, och därefter ännu i fyra jämnstora klyftor.
Sväng varje klyfta utåt, så faller fröna lätt bort. Akta kärnornas röda färg,
ifall frukten är ordentligt mogen lossnar saften väldigt lätt, så det lönar sig
inte att skära i frukten med en vit t-skjorta.
Nu till smoothiens andra ingrediens, persimon. Persimon är även nu i bästa säsong,
och passar också jätte bra i sallader, efterrätt, tillsammans med starka ostar och smoothies.
Granatäppel & persimon smoothie
Frön från ett helt granatäppel
2 persimon
4 msk ekolgisk turkisk yoghurt
3 msk lime saft
Blanda allt i en mixer och njut!
Ni har säkert märkt att det nu finns granatäppel i butikerna, säsongen för dem är nu som bäst. Frukten i sig själv liknar utifrån ett äppel, men innehåller små röda frön, som är saftiga och smakar lite syrligt. Granatäpplets frön innehåller rikligt med antioxidanter, speciellt flavonoider som är otroligt hälsosamma. Det sägs att granatäppel är en av de mest vitaminrika frukterna.
De små fröna passar utmärkt i sallader, olika efterrätter och även i smoothie. Fröna får man lättast ut genom att tryckande rulla frukten med handen mot en bordsyta (kolla bilden nedanför). Tryck ganska ordentligt, så att fröna lossar. Man hör tydligt hur fröna lossar från frukten då du rullar den mot bordsytan.
Skär därefter frukten i tu, och därefter ännu i fyra jämnstora klyftor.
Sväng varje klyfta utåt, så faller fröna lätt bort. Akta kärnornas röda färg,
ifall frukten är ordentligt mogen lossnar saften väldigt lätt, så det lönar sig
inte att skära i frukten med en vit t-skjorta.
Nu till smoothiens andra ingrediens, persimon. Persimon är även nu i bästa säsong,
och passar också jätte bra i sallader, efterrätt, tillsammans med starka ostar och smoothies.
Granatäppel & persimon smoothie
Frön från ett helt granatäppel
2 persimon
4 msk ekolgisk turkisk yoghurt
3 msk lime saft
Blanda allt i en mixer och njut!
söndag 24 november 2013
Höstens smoothie nr 4 med passionsfrukt & havtorn
Kombinationen låter konstig, jag vet, men alltså passionsfrukt
och havtorn passar så bra tillsammans. Passionsfrukt är en ganska
sur frukt, och havtorn är ett jätte surt bär. Men konstigt nog så skapar
dessa två en bra kombination. Rekommenderar att pröva på.
Passionsfrukts- & havtornssmoothie
Recept för två personer:
1 passionsfrukt
2 msk havtorn
4 stora matskedar ekologisk turkisk yoghurt
1 banan
Mixa allting i en mixer och njut. Lätt som en plätt, och dessutom hälsosamt
med massor av vitaminer. Visste ni att havtorn innehåller mest vitaminer av alla
bärsorter, C, A och E vitaminer.
och havtorn passar så bra tillsammans. Passionsfrukt är en ganska
sur frukt, och havtorn är ett jätte surt bär. Men konstigt nog så skapar
dessa två en bra kombination. Rekommenderar att pröva på.
Passionsfrukts- & havtornssmoothie
Recept för två personer:
1 passionsfrukt
2 msk havtorn
4 stora matskedar ekologisk turkisk yoghurt
1 banan
Mixa allting i en mixer och njut. Lätt som en plätt, och dessutom hälsosamt
med massor av vitaminer. Visste ni att havtorn innehåller mest vitaminer av alla
bärsorter, C, A och E vitaminer.
söndag 17 november 2013
Feta med färsk chili i ugn
Feta i ugn blir mjuk, nästan så att den blir flytande. Otroligt gott och enkelt!
Det här behöver du:
200 gram feta ost
en röd chili
olivolja
nymalen svartpeppar
1. Värm ugnen till 180 grader.
2. Lägg fetan på en plåt täckt med folie.
3. Skär färsk chili i små bitar och lägg jämt över fetan.
4. Häll på ca 1,5 msk olivolja och krydda med färskmalen svartpeppar.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, eller tills fetan har blivit ordentligt mjuk (nästan lös).
Feta passar utmärkt med t.ex. bulgursallad (bild nedan) som innehåller kösbärstomater, isbergssallad, avocado, paprika och gurka.
torsdag 14 november 2013
Hembakat bröd
Älskar du nybakat bröd? Sku du själv vilja baka nån gång, men tänker att det är för jobbigt och tidskrävande?
Jag har länge haft lust att pröva på att baka själv bröd. Under jullovet, då jag har mer tid, tänker jag pröva på att laga eget rågbröd. Men tills det, så ville jag också pröva på det enkla brödreceptet som det har talats så mycket om nu i de flesta bloggarna. Själv ersatte jag hälften av vetemjölet med grahamsmjöl, vilket gav brödet en extra god smak.
Enklaste hembakade brödet
3,5 dl grovt vetemjöl
3,5 dl grahamsmjöl
1/3 paket färsk jäst
2 tsk salt
3,5 dl handvarmt vatten
1. Rör i jästen i vattnet.
2. Rör i resten av ingredisenserna, behövs inte knådas.
3. Täck degen med en kökshandduk, och låt jäsa i minst 12 timmar.
4. Värm ugnen till 225 grader, och lägg en järngryta in i ugnen.
5. Ta degen fram, strö på lite vetemjöl och låt stå på t.ex. en plåt i ca 30 minuter (täck brödet med folie).
6. Ta grytan ut ur ugnen och lägg degen i grytan.
7. Grädda i mitten av ugnen med locket på i 30 minuter.
8. Ta locket bort och fortsätt grädda ännu i 15 minuter, så att brödet får en fin färg.
9. Låt brödet svalna i fem minuter, och njut därefter tillsammans med smör =)
Jag har länge haft lust att pröva på att baka själv bröd. Under jullovet, då jag har mer tid, tänker jag pröva på att laga eget rågbröd. Men tills det, så ville jag också pröva på det enkla brödreceptet som det har talats så mycket om nu i de flesta bloggarna. Själv ersatte jag hälften av vetemjölet med grahamsmjöl, vilket gav brödet en extra god smak.
Enklaste hembakade brödet
3,5 dl grovt vetemjöl
3,5 dl grahamsmjöl
1/3 paket färsk jäst
2 tsk salt
3,5 dl handvarmt vatten
1. Rör i jästen i vattnet.
2. Rör i resten av ingredisenserna, behövs inte knådas.
3. Täck degen med en kökshandduk, och låt jäsa i minst 12 timmar.
4. Värm ugnen till 225 grader, och lägg en järngryta in i ugnen.
5. Ta degen fram, strö på lite vetemjöl och låt stå på t.ex. en plåt i ca 30 minuter (täck brödet med folie).
6. Ta grytan ut ur ugnen och lägg degen i grytan.
7. Grädda i mitten av ugnen med locket på i 30 minuter.
8. Ta locket bort och fortsätt grädda ännu i 15 minuter, så att brödet får en fin färg.
9. Låt brödet svalna i fem minuter, och njut därefter tillsammans med smör =)
söndag 10 november 2013
Villa Dahlby kaka
Hemligheten med kakan är att man bakar två rulltårstbotten, fyller dem med hallon och grädde, och rullar ihop till en kaka. Till näst kommer själva receptet.
Basic rulltårtsbotten:
Till kakan behövs två st rulltårtsbotten, nedan recept på en sats.
3 st rumstempererade ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
1. Vispa äggen och sockret pösigt.
2. Blanda alla torra ingredienser tillsammans.
3. Vispa i torra ingredienserna och tillsätt sist 1 msk vatten.
4. Bred ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
5. Värm ugnen till 250 grader.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 4-5 minuter, tills den har fått en jämn fin färg.
Ifall du har hallonen i frysen, ta hallonen i god tid ut för att tina upp.
Fyllning
ca 3,5 dl grädde
6-7 dl hallon
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
2. Skär bottnen till jämnstora bitar (se bild nedan). Du kan använda t.ex. en stekspade som hjälp för att skära jämnstora bitar.
3. Mosa hallonen och tillsätt ca 1 msk socker, rör om.
4. Bred över bottnen först grädde och sedan hallonen.
5. Ta först en bit, och rulla ihop till en snurre. Lägg biten och stå på ett kakfat (se nere bild). Det är viktigt att du rullar ihop varje bit tätt, så att kakan hålls ihop. Tryck ännu lätt mha händerna varje bit mot varandra, så att kakan blir tät.
6. Fortsätt nu att bygga upp kakan genom att snurra nästa bit runt första snurren som redan står på kakfatet. Genomför samma sak tills du har använt alla bitar, och du har byggt en tillräckligt stor kaka.
7. Vi ändrade igår lite på utseendet på vår kaka, genom att tillsätta två bitar på andra våningen av kakan, så att vi fick en tvåvåningskaka.
Dekoration
ca 8 dl frysta hallon
gelésocker
3,5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1. Dekorera nu på kakan tätt med frysta hallon (hallonen kan ha tinat lite, ca en timme från frysen)
2. Då du har fyllt kakan med hallonen, dekorera hallonen med gelésocker för att skapa en glansig yta åt bären.
3. Häll på gelésockersblandning på bären (koka upp sockret enligt receptet på sockerpaketet)
4. Vik bakplåtspapper i tu, och sätt runt kakan. Nu ska kakan stå över natten i kylen, så att smakerna får dra in sig.
5. Följande dag, vispa grädde med vaniljsocker och dekorera grädden runt kakan.
6. Nu är det dags att njuta av kakan!
lördag 2 november 2013
Lammlägg i ugn
Förra lördagen kom min kusin och hans fru Joanna till oss på middag. Det blev lammlägg till huvudrätt, som hade varit 10 timmar i ugnen.
Lammlägg i ugn
4 st lammlägg
1 flaska rödvin
3 msk oxfond
en hel kruka färsk rosmarin
en hel vitlök
5 lökar
2 stora morötter
1 palsternacka
1 kålrot
1 liter vatten
peppar
Gör så här
1. Ta lammläggen ut i rumstemperatur ca en timme före de ska i ugnen.
2. Skär alla grönsaker i små bitar. Löken kan du lämna i klyftor, eftersom de mjuknar och blir mindre i grytan. Samma sak med vitlöken, lämna dem som hela klyftor.
3. Koka vattnet och blanda i oxfonden, 1 dl färsk rosmarin och peppar.
4. Värm ugnen till 100 grader.
5. Stek lammläggen snabbt i smör så att de får färg (stek bara ca 2 minuter)
6. Lägg lammläggen i grytan och blanda i alla grönsakerna, fonden med rosmarinen och häll ännu över vinet.
7. Häll på till slut resten av färska rosmarinet som du har klippt i mindre bitar.
8. Sätt grytan i ugnen. Efter 7,5 timmar i ugnen, höj värmen till 150 grader. Håll köttet ännu i 2,5h i ugnen.
9. Låt grytan stå i ca 30 minuter före servering.
10. Servera tillsammans med t.ex. gräddpotatis och grekisk sallad (fetaost passar utmärkt med lamm).
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)