söndag 10 november 2013

Villa Dahlby kaka


Igår bakade jag tillsammans med min mamma en av våra favoritkakor, Villa Dahlby kaka till dagens farsdagslunch åt pappa och morfar. Den här kakan har vi bakat tillsammans till min och min brors studentdimission och till min färdigblivningsfest. Kakan är festlig, god och även ganska lätt att göra. Vi brukar laga kakan med självplockade hallon, vilket gör kakan extra god :)



Hemligheten med kakan är att man bakar två rulltårstbotten, fyller dem med hallon och grädde, och rullar ihop till en kaka. Till näst kommer själva receptet.

Basic rulltårtsbotten:

Till kakan behövs två st rulltårtsbotten, nedan recept på en sats.

3 st rumstempererade ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vatten

1. Vispa äggen och sockret pösigt.
2. Blanda alla torra ingredienser tillsammans.
3. Vispa i torra ingredienserna och tillsätt sist 1 msk vatten.
4. Bred ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
5. Värm ugnen till 250 grader.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 4-5 minuter, tills den har fått en jämn fin färg.


Ifall du har hallonen i frysen, ta hallonen i god tid ut för att tina upp. 















Fyllning

ca 3,5 dl grädde
6-7 dl hallon
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker


1. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret. 















2. Skär bottnen till jämnstora bitar (se bild nedan). Du kan använda t.ex. en stekspade som hjälp för att skära jämnstora bitar.
3. Mosa hallonen och tillsätt ca 1 msk socker, rör om.
4. Bred över bottnen först grädde och sedan hallonen.
5. Ta först en bit, och rulla ihop till en snurre. Lägg biten och stå på ett kakfat (se nere bild). Det är viktigt att du rullar ihop varje bit tätt, så att kakan hålls ihop. Tryck ännu lätt mha händerna varje bit mot varandra, så att kakan blir tät.
6. Fortsätt nu att bygga upp kakan genom att snurra nästa bit runt första snurren som redan står på kakfatet. Genomför samma sak tills du har använt alla bitar, och du har byggt en tillräckligt stor kaka. 
7. Vi ändrade igår lite på utseendet på vår kaka, genom att tillsätta två bitar på andra våningen av kakan, så att vi fick en tvåvåningskaka.






Dekoration

ca 8 dl frysta hallon
gelésocker
3,5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

1. Dekorera nu på kakan tätt med frysta hallon (hallonen kan ha tinat lite, ca en timme från frysen)
2. Då du har fyllt kakan med hallonen, dekorera hallonen med gelésocker för att skapa en glansig yta åt bären.
3. Häll på gelésockersblandning på bären (koka upp sockret enligt receptet på sockerpaketet)
4. Vik bakplåtspapper i tu, och sätt runt kakan. Nu ska kakan stå över natten i kylen, så att smakerna får dra in sig.
5. Följande dag, vispa grädde med vaniljsocker och dekorera grädden runt kakan.
6. Nu är det dags att njuta av kakan!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar