lördag 7 september 2013

Hemlagad mysli

Det var för några veckor sedan en artikel i Helsingin Sanomat om hur lite butikens myslin innehåller av t.ex nötter, jämfört med vad det står på paketet. Jag fick genast lust att pröva laga egen mysli, där man vet exakt vad den innehåller.
Det här receptet passar jätte bra tillsammans med naturell yoghurt/turkisk eller bulgarisk yoghurt och honung.



Hemlagad mysli:

6 dl havreflingor
2 dl vetekli
1,5 dl linfrökross
0,5 dl solrosfrön
2 dl valnötter och mandlar
0,5 dl farinsocker blandat med 1 tsk honung
2 dl torkade aprikoser

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Rör i honungen i farinsockret.
3. Bred myslin på en plåt som du först har täckt med bakplåtspapper. Häll på farinsockret jämnt över myslin.
4. Värm ugnen till 200 grader. Grädda myslin först 5 min på 200 grader, och sänk därefter värmen till 180 grader.
5. Rör om med jämna mellanrum. Grädda totalt ca 20 minuter.
6. Låt myslin svalna. Rör i ännu torkade aprikosen som du har skurit i små bitar.






fredag 30 augusti 2013

Pasta bolognese



En av mina favoriträtter är absolut pasta bolognese. Nu när sommaren börjar närma sitt slut, och man mest ha lagat grillmat så smakar pastarätter underbart! Receptet går snabbt att laga tex efter jobbet på kvällen, men får bättre och djupare smak om du låter såsen puttra på lågt värme i ca en timme.

Pasta bolognese (recept för ca fyra personer):
400 g malet kött
1 msk olivolja
800 g tomatkross
3 stora vitlöksklyftor 
En knippe färsk basilika
2 lökar
1 grön paprika
1 tsk paprika pulver
1,5 tsk torkade örter ( tex basilika, oregano och rosmarin)
Salt & peppar

Till servering: 
Pasta & färskriven parmesanost

1. Skär löken och fräs den lätt i en stekpanna med olivoljan. 
2. Tillsätt malna köttet och höj på värmen. Bryn lätt malna köttet och tillsätt därefter tomatkrossen.
3. Pressa i vitlöksklyftorna och rör om.
4. Skär paprikan i små bitar och tillsätt i såsen.
5. Tillsätt alla kryddor, lägg mer enligt eget smak och tycke.
6. Låt puttra på låg värme med locket på, minst 15 minuter, men smaken blir bättre om du låter puttra i en timme.
7. Tillsätt just före serveringen färska basilikan (som du kan riva för hand i mindre bitar eller skära med kniv). Det räcker om du delar basilikabladen i tu, ifall du river dem i för små bitar förstörs dess konsistens.
8. Servera tillsammans med kokt pasta och färskriven parmesanost.


lördag 24 augusti 2013

Sunday morning pancakes

Söndag morgon är då man ska njuta av en lång frukost. Vad är bättre än att börja din lediga dag med amerikanska pannkakor med färskt kaffe :) vi lagade i morse pannkakor och åt tillsammans med hallonsylt som jag hade lagat tidigare i augusti.




Amerikanska pannkakor med blåbär (6 st):
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
En liten burk bulgarisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg 
1 dl frysta blåbär
0,5 tsk salt

1. Blanda ihop de torra ingredienserna.
2. Blanda bulgariska yoghurten med ägget, sockret och saltet.
3. Rör ner mjölblandningen. Tillsätt blåbären och blanda försiktig så att bären inte går sönder.
4. Stek plättarna på medelhög värme ca 2-3 minuter per sida, eller tills de har fått gyllenebrun färg.
5. Servera tillsammans med sirap eller sylt.

måndag 19 augusti 2013

Tomatsalsa och guacamole

På fredag kväll hade vi myskväll på vårt lande tillsammans med tjejkompisarna. Till mat lagade vi tortillas med grymma fyllningar :) två av fyllningarna var tomatsalsa och guacamole. Dessa passar bra som sidorätt t.ex med hemlagade hamburgare, grillad kött eller som snacks tillsammans med chips/nachos/grönsaker.


Tomatsalsa:

4-5 st tomater (de ska vara tillräckligt goda och saftiga för att salsan ska vara som bäst)
1 kruka färsk koriander
2 st schalottenlökar
Saft ur en hel lime
Salt & peppar

1. Skär tomaterna fint. Häll i en skål klipp över färska koriandern. Blanda
2. Skär löken i små tärningar och häll i salsan. Blanda
3. Pressa saften ur en lime med i salsan.
4. Krydda till slut rikligt med peppar och salt.


Lätt guacamole:

2 st mjuka avocadon
En burk crème fraîche
Saft ur en hel citron
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar

1. Skär med en kniv avokadorna i tu. Gräv ut med en sked avocadon från skalet. Gör med gaffel avocadon till mindre bitar i en skål.
2. Då avocadon är fint blandat till en röra pressa i saften ur en citron. Rör om
3. Pressa i vitlöken.
4. Rör i crème fraîchen.
5. Krydda till slut med salt och peppar.
6. Låt stå i kall i minst 15 minuter före servering.


lördag 10 augusti 2013

Köksinspiration i Bengtskär

Vi var idag på utflykt till Bengtskär med pojkvännens familj. Inne i fyren finns en utställning om hur familjerna som bodde där före andra världskriget hade det. Nedan kommer bilder från utställningen, som innehåller köksredskaper som mammorna använde under tiden de bodde på holmen.



En härlig plättpanna som jag sku så gärna vilja ha!


Söt bricka för frukost i sängen




torsdag 8 augusti 2013

Hallonsylt


Det finns inte något så gott och enkelt att laga än hallonsylt. Passar perfekt med glass, turkisk yoghurt och plättar.

Dagens sylt gjorde jag helt enligt instruktionerna på syltsockersförpackningen. 

Till sylten använde jag:

17 dl hallon
Halva paketet syltsocker.



Gör så här:

1. Rensa bären, speciellt nu när det är så hett kan det finnas mögliga bär bland bären som man köper.
2. Häll lite vatten i en kastrull tillsammans med bären och värm dem på låg värme tills du ser vattenånga från bären.
3. Tillsätt syltsocker medan du rör om. Koka på lågt värme i ca 15 minuter. Ta under kokningen bort skummet som bildas på ytan.
5. Desinficera syltburkerna: plastdelarna ska vara i kokande vatten ca 5 minuter. Själva glasburkarna höll jag 15 minuter i ugnen som jag hade värmt upp till 100 grader.
6. Häll sylten i burkarna. Ställ i kylen då de har svalnat
Njut av härlig sylt på hösten eller vintern och tänk på härliga sommaren :)