lördag 11 januari 2014

Rotfrukter med honung och örter

Rotfrukter i ugn passar utmärkt med t.ex. olika slags grytor. Hälsosamt
och så gott tillsammans med olika slags örter och honung. Honungen
ger en djupare smak åt rotfrukterna, och tillsammans med örter blir det
en utmärkt kombination.

Rotfrukter i ugn för ca 4-6 personer:

3-4 st stora morötter
ca 300 g kålrot
200 g palsternacka
1-2 msk rinnande honung
färska eller torkade örter enligt smak, t.ex. rosmarin, timjam och dragon
passar bra.
lite olivolja

Gör så här:

1. Tvätta, skala och skär rotfrukterna i lämpliga bitar.
2. Smörj en ugnsform med olivolja och lägg därefter i grönsakerna.
3. Häll honung över grönsakerna och även lite olivolja.
4. Krydda därefter lätt med salt.
5. Lägg till sist på alla örter.
6. Grädda i mitten av ugnen (ugnen ska vara ca 160 grader) i ca 1,5 timme.
Du kan pröva emellanåt på rotfrukterna ifall de måste vara ännu lite längre i
ugnen (beror lite på hur stora bitar du skär).







torsdag 9 januari 2014

Första runebergstårtan

Jag älskar älskar älskar runebergstårtor!! Så mig stör det inte alls att bagerierna 
och butikerna säljer redan nu av dem. 
På tisdagen köpte jag hem två stycken 
av dessa härliga bakelser från bageriet breved oss, Kanniston Leipomo. 
Den var god och inte alls torr. Till näst ska jag nog testa på Kakku och 
Leipäkeisaris version. Mums!


tisdag 7 januari 2014

Enkel omelett

Här kommer ett recept på en enkel omelett som du lagar snabbt en vardagskväll.

Enkel omelett för en person:

3 st ägg
4 dl mjölk
palvad skinka 80 g
färsk basilika
4 halverade körsbärstomater
50 g stark ost, t.ex. parmesan eller västerbottenost
Salt & peppar enligt egen smak och eget tycke
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här:

1. Vispa äggen och mjölken lätt i en bunke. Krydda därefter med salt och peppar.
2. Lägg ägg och mjölkblandningen i en låg stekpanna.
3. Grädda omeletten på låg värme i ca 2 minuter, och lägg därefter på skinkan,
körsbärstomaterna, basilikan och osten.
4. Fortsätt att grädda, tills omeletten börjar stelna.
5. Sväng omeletten, eller så låter du omeletten gräddas ännu en stund och
därefter bara viker du den.







fredag 3 januari 2014

Surdegsbröd

Nu är mitt första surdegsbrödsexperiment avklarat. Tyvärr så misslyckades jag med surdegsgrunden, så själva brödet smakade rakt ut sagt illa,  och brödet jäste dåligt före själva gräddningen. Enligt Pain de Martins recept så ska surdegsgrunden inte lukta för surt, och min grund luktade väldigt starkt. Så jag tror att största orsaken kan vara att jag inte använde ekologiskt rågmjöl, utan vanligt mjöl i början, då surdegsgrunden påbörjades.

Men här kommer ändå lite bilder från slutskedet av experimentet. Jag har redan börjat med en ny grund, och kommer att sätta bilder hit ifall jag den här gången lyckas. Men som Martin skriver i boken, så ska man inte ge upp om man misslyckas första gången. Och det tänker jag inte göra, har faktiskt bara blivit mer ivrig på brödbakandet.

























tisdag 31 december 2013

Surdegsgrund dag tre och fyra

Nu borde min surdegsgrund vara färdig för att fortsätta med nästa steg. Här kommer i sin korthet beskrivning på hur grunden har utvecklats de två sista dagarna.

Dag tre förmiddag

På förmiddagen sku man enligt Pain de Martins recept mata surdegen med 1 msk rågmjöl. Nu borde grunden få lite mer aktivitet i sig, och grunden ska stå 12 timmar. Så här såg grunden ut:
















Dag tre kvällen

Enligt receptet sku grunden nu vara bubblig och lukta syrligt. Den luktade syrligt ganska ordentligt tycker jag, men var inte alls bubblig. Jag började bli lite orolig att grunden hade misslyckats. På kvällen matade jag grunden med 2 msk rågmjöl och 2 msk ljummet vatten. Därefter sku grunden stå ytterligare 12 timmar. Så här såg grunden ut i det här skedet:

















Dag fyra

Nu borde då grunden ha varit färdig enligt receptet. Grunden ska vara bubblig på ytan och ha en luftig konsistens. Min grund hade inte alls bubblor på ytan, så jag lät den stå ännu en extra 24 timmar.

Idag tänkte jag ge upp med hela surdegsgrunds projektet, men så prövade jag på den med en sked, och tyckte att den var jätte luftig. Grunden har lite bubblor och luktar väldigt starkt syrligt. Så jag beslöt mig för att pröva på lyckan, och gå vidare i mitt brödbakningsprojekt.

För att kunna baka själva brödet, så behöver jag en vetesurdeg. Därför måste jag fortsätta vidare på grunden med att försöka få start på en vetesurdeg. För att få en vetesurdeg ska man blanda lite av rågsurdegsgrunden med vatten och vetemjöl. Få se hur projektet går, men så här ser grunden ut för tillfället.




lördag 28 december 2013

Surdegsgrund dag två

Då var det dag två med mitt lilla experiment. Enligt Pain du Martins recept ska man inte göra något annat än se på själva surdegsgrunden under dag två av hela processen. Dessutom ska man dofta på den, för att lära sig att känna hur grunden doftar. Jag doftade på den, och doften var väldigt sur och stark, det doftade inte så särkilt gott kan man säga.

Här kommer en liten bild också på själva surdegsgrunden. Jag tycker att man kan se lite bubblor på ytan, hoppas att det är en bra sak.


fredag 27 december 2013

Surdegsgrund experiment nr 1

Nu när vi har ätit julmat i tre dagar i rad, har jag lust att pröva på någonting helt annat. Jag har redan en längre tid drömt om att då jag har tid ska jag pröva själv på att baka bröd med surdegsgrund. Förra året köpte jag åt min morfar Martin Johanssons (Pain de Martin) bok "Bröd och Pizza", som har massor med bra recept på olika slags bröd. Nu ska jag testa på surdegsgrunden enligt bokens recept.

Det tar mellan fyra till sex dagar för grunden att bli färdig före själva brödbakandet kan börja. Idag är då dag ett, och jag ska uppdatera varje dag hur surdegsgrunden utvecklas och till sist pröva på att baka brödet. Det finns ingen garanti på att jag lyckas med det här, men ett roligt försök är det i alla fall.

Surdegsgrunden dag 1

Enligt receptet ska man blanda rågmjöl med ljummet vatten i en liten burk. Därefter ska burken stå i 24 timmar på ett lämpligt ställe med en temperatur mellan 22 och 25 grader. Så här ser det ut för min surdegsgrund dag ett: